Foto: Transgaz

Oltenii se bucură că gazoductul BRUA va trece pe terenurile lor. Ce li s-a promis

Gorjenii pe proprietăţile cărora va trece gazoductul BRUA se grăbesc să semneze actele ca să scape cât mai repede de încălzirea cu lemne, informează, duminică, Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.03.2018 - 16:00

Primarul din Târgu-Cărbuneşti este şi el bucuros pentru că muncitorii care vor lucra la gazoduct vor cheltui bani în localitate.

Conducta de transport al gazelor naturale care va alimenta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria va traversa şi judeţul Gorj, unde va ocupa peste 5.000 de proprietăţi.

Locuitorii din oraşul Târgu-Cărbuneşti se declară extrem de bucuroşi pentru construirea gazoductului BRUA, care va traversa peste 750 de proprietăţi din localitate.

Locuitorii spun că Transgaz i-a contactat deja, urmând să fie încheiate convenţii care au ca obiect exercitarea efectivă a drepturilor legale de uz şi de servitute. Oamenii spun că vor renunţa la încălzirea cu lemne, dacă vor avea posibilitatea să se racordeze la magistrala internaţională.

"Am dat deja semnătură, ne-au făcut acte, suntem foarte mulţumiţi. Au zis că vin să stabilească ce preţ dau, cu ce ne despăgubesc. Prima dată trecea exact prin casa mea şi au modificat proiectul. Nu am mai da banii pe lemne, dacă am avea şi noi acces la aceasta conductă", susţine un localnic din Târgu-Cărbuneşti.

"Cine ar refuza gaze? Peste tot pe unde s-au făcut oferte, oamenii au acceptat imediat. Nu aşteptăm să ne roage. Lemnele sunt foarte scumpe. Pădurile vedeţi cum arată", spune un alt localnic.

"Lemnele s-au scumpit foarte mult. Este nevoie de centrală pe gaze. Fiecare om vrea o viaţă mai bună. Vor fi create şi locuri de muncă. Nu mai e ce a fost înainte", a completat Gore Popescu, un bărbat din satul Pojogeni.

La rândul lor, autorităţile locale speră ca gospodăriile care nu au gaz să aibă posibilitatea să se racordeze la conducta BRUA, care va fi amplasată şi pe terenurile lor.

"Va intra pe la Rogojeni, vine dinspre Jupâneşti spre Rogojeni. Apoi pe lângă Blahniţă, Comăneşti, Pojogeni şi Cerăt. Doi ani vor fi locuri de muncă, în special pentru sudori, dar şi pentru muncitori necalificaţi. Sudorii vor fi plătiţi altfel. Va fi foarte bine pentru zonă, pentru că vor fi cazaţi aici, cei care nu vor fi din zonă vor cheltui banii aici pe masă, pe diverse alte lucruri, deci va fi bine pentru localitate în cei doi ani cât preconizează ei că durează lucrările în zonă. Cred că lucrările vor începe în vară, pentru că au fost până acum lucrările de proiectare, au luat avize de la primării, trebuie să facă acea cadastrare la loturi. Oamenii sunt de acord. Vor fi şi ei despăgubiţi cu o sumă de bani, până la urmă terenurile vor fi aduse la starea iniţială, pentru că fac săpătura, bagă conducta şi apoi va fi umplut şanţul. Să sperăm că vor avea şi posibilitatea de a se racorda la conductă, pentru că şi noi am avea satele Comăneşti, Pojogeni, Cerăt, care sunt în imediata apropiere. Ar fi foarte bine dacă am putea să facem şi distribuţie din această conductă", a declarat Dănuţ Birău, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti.

Conducta BRUA va trece prin 10 judeţe din România. Din cele 17.000 de proprietăţi care vor fi afectate, aproximativ cinci mii sunt în judeţul Gorj. Cele mai multe, 1.300, sunt numai în comuna Jupâneşti, iar 750 în localitatea vecină, Târgu-Cărbuneşti.

În septembrie 2017, reprezentanţii la vârf ai statelor partenere care dezvoltă proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) au semnat un memorandum prin care s-au angajat că îl vor finaliza.

Terenurile extravilane aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol.

Comentarii