22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieOccidentul începe la Marea Neagră. Străinii visează să fie primiți la muncă...

Occidentul începe la Marea Neagră. Străinii visează să fie primiți la muncă în România

La un apreciat restaurant din București, din totalul celor 250 de angajați, 50 sunt veniți din Nepal.

„Am fost nevoit să import forță de muncă. Angajații din Nepal lucrează foarte bine, sunt foarte conștiincioși. Dar eu cu un ochi râd și cu altul plâng, pentru că știu că banii care le intră pe card pleacă din România“, ne-a declarat Radu Tănase, fondatorul localului Calif & Condimental.

Punctul său de vedere este confirmat de Irina Stăncescu, proprietara companiei Pain Plaisir, din același sector, al industriei alimentare: „Am început să construim o nouă fabrică de pâine. De unde să găsim forță de muncă? Ne-am dori să fie români, dar altfel vom aduce și noi nepalezi“.

Acești străini lucrează bine, fiind conștienți că au venit în România la muncă și că trebuie să trimită bani familiilor rămase acasă. Radu Tănase ne-a explicat că un nepalez câștigă în țara lui, în medie, 60 de dolari pe lună, în timp ce în România primește 500 – 600 de dolari pe lună, plus cazare și trei mese gratuite pe zi – întrucât, conform legii, acestea trebuie asigurate de angajator.

Contractul cu muncitorii străini se face pe doi ani, pe timpul acestuia muncitorul nu poate pleca în altă țară, iar la final contractul poate fi prelungit, cu acordul ambelor părți. Muncitorii străini nu fac probleme, una dintre explicații fiind aceea că și lucrătorii, și patronii lor români sunt atent monitorizați de Inspectoratul General pentru Imigrări, din cadrul Ministerului român de Interne.

 

Un sudor câștigă 1.000 de euro pe lună

Alte sectoare economice din România foarte atractive pentru străini sunt construcțiile și industria navală.

De exemplu, la Șantierul Naval Tulcea – care acum e deținut de o mare companie din Italia – lucrează 170 de muncitori din Vietnam și alți 100 din Polonia și din Grecia. Muncitorii străini sunt conduși de maiștri de aceeași naționalitate, dar care au fost puși să învețe limba română pentru a-și putea executa sarcinile.

„Din Vietnam am adus lăcătuși și sudori, încercăm să aducem și tubulatori“, ne-au spus oficiali de la Tulcea. Salariile străinilor sunt confidențiale, dar am aflat că un sudor din construcții navale câștigă, în România, cam 1.000 de euro pe lună. Totuși, sudorii români pleacă în Occident, iar locul lor e luat de asiatici: „Așa cum românii pleacă în Italia, vietnamezii ajung în România“.

Mircea Mocanu, șeful Misiunii din București a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), ne-a precizat că în România trăiau, la sfârșitul anului 2018, 116.830 de cetățeni străini, provenind din Uniunea Europeană, din Spațiul Economic European, din Confederația Elvețiană și din alte state. Peste jumătate dintre acești străini au venit din Republica Moldova și din Asia. Din această ultimă categorie, cei mai numeroși sunt cetățenii din Turcia, China și Siria.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă