Foto: Arhivă

O rafinărie de pe Dunăre începe să producă biocombustibili

Rafinăria Dunărea, din Ungaria, a primit o investiție pe baza căreia a devenit producător de biocombustibili.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 17.03.2021 - 09:58

Rafinăria Dunărea, din Ungaria, a primit o investiție pe baza căreia a devenit producător de biocombustibili.

Rafinăria Dunărea aparține grupului MOL, o companie de petrol și gaze internațională cu sediul central în Budapesta.

„Grupul MOL a fost un utilizator de biocombustibili prin achiziționarea a peste 500.000 de tone de biocombustibili (bioetanol și biodiesel) pentru amestecare. Cu această investiție, am început să producem motorină sustenabilă pentru prima dată în cadrul Grupului MOL și am devenit producători de biocombustibili. Avantajul este dublu, deoarece producem combustibil mai sustenabil și în același timp ne vom conecta la economia circulară prin reciclarea deșeurilor. În conformitate cu strategia noastră recent actualizată, SHAPE TOMORROW, intenționăm să producem peste 100.000 de tone de biocombustibil, până în 2030”, a declarat Gabriel Szabó, vicepreședintele executiv Downstream în cadrul Grupului MOL.

În timpul procedurii de co-procesare care a fost implementată în rafinăria Dunărea, materiile prime biologice sunt prelucrate împreună cu materialul fosil în producția de carburant diesel. Uleiurile vegetale, uleiurile de gătit uzate și grăsimile animale pot fi de asemenea utilizate în acest scop. Ca rezultat, motorina produsă va fi parțial regenerabilă, fără modificări de calitate în comparație cu motorina produsă exclusiv pe bază de țiței. Principalul avantaj al acestei metode constă în faptul că elementele de tip biodiesel pot fi amestecate în maximum 7 procente în volum, în conformitate cu standardul diesel, astfel încât procesul este în cele din urmă capabil să crească în continuare cota de componente bio din motorină.

Unul dintre principalele obiective ale Uniunii Europene și ale Grupului MOL este de a avea emisii zero de CO2 până în anul 2050.

Comentarii