10.3 C
București
joi, 23 septembrie 2021

O nouă găselniță populistă. Guvernul vrea să subvenționeze abonamentele la fitness și muzee

„Beneficiarii pot fi persoane de 16-26 de ani sau de 26-55 de ani şi sunt eligibili dacă urmează o formă de învăţământ. Tinerii de 16-26 de ani pot primi credite de 40.000 de lei plus un bonus de 20.000 de lei, iar persoanele de 26-55 de ani pot primi 35.000 de lei plus un bonus de 20.000 de lei”, a explicat Viorel Ştefan într-un briefing de presă. El a adăugat că „dobânda este zero din perspectiva beneficiarului, pentru că toate dobânzile şi comisioanele bancare aferente acestor credite sunt suportate de stat, prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor”, a mai spus oficialul. Garan-
ţia este acoperită de stat în proporţie de 80%, urmând ca diferenţa să fie asigurată de beneficiar sau de un codebitor. De program ar putea beneficia aproximativ opt milioane de cetăţeni.

Ce ar putea acoperi creditele

Potrivit vicepremierului, printre cheltuielile ce pot fi acoperite prin acest program sunt următoarele: pentru educaţie – plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională; plata cărţilor, rechizitelor, revistelor de specialitate; plata chirie, utilităţi; cultură – abonamente culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; sănătate – costul medicamentelor, analizelor medicale; sport – abonamente la activităţi sportive (fitness, înot etc.); locuinţe – o parte din cons-
trucţia sau achiziţia unei locuinţe, modernizarea sau renovarea locuinţei.

Dăncilă nu știe suma alocată

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, că programul anunţat de Guvern privind acordarea de credite cu dobândă zero, garantate 80% de către stat, va fi aprobat de Executiv în şedinţa din această săptămână dacă va avea avizele de la toate ministerele, în caz contrar urmând să fie adoptat săptămâna viitoare. Fiind întrebată despre bugetul care ar urma să fie alocat programului, premierul a spus: „Nu ştiu exact suma, dar ştiu că în jur de un miliard de lei”.

„Am auzit de noua minciună a PSD – credite fără dobândă pentru 8 milioane de români. Guvernul ăsta nu are bani de pensii şi salarii, se împrumută zilnic, dar vine cu astfel de propuneri”, a reacționat senatorul liberal Florin Cîțu. În primele patru luni, deficitul bugetar a fost de 6 miliarde de lei.   

Ultima oră
Pe aceeași temă