20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieO nouă criză începe la marele fabricant de avioane Boeing

O nouă criză începe la marele fabricant de avioane Boeing

Aceasta s-ar fi petrecut printr-o serie de mesaje interne din anul 2016, referitoare la siguranţa avioanelor 737 MAX, care au fost făcute publice.

Aceasta a dus la scăderea acţiunilor Boeing, la solicitarea de către autorităţile de reglementare a unor explicaţii imediate şi la noi cereri din partea Congresului american pentru schimbarea conducerii companiei.

Două avioane 737 MAX au fost implicate în accidente fatale, în care 346 de persoane şi-au pierdut viaţa. 737 Max, cel mai bine vândut avion Boeing, a fost consemnat la sol la nivel mondial, după prăbuşirea unei aeronave în Etiopia, pe 10 martie, în care şi-au pierdut viaţa 157 de oameni.

Sistemul anti-blocare MCAS al avioanelor 737 MAX a devenit de necontrolat în timpul unei simulări de zbor.

Accidentul s-a produs la cinci luni după prăbuşirea unui avion 737 Max, al companiei Lion Air, în Indonezia, în care au murit 189 de oameni.

Într-un transcript al mesajelor-instant între doi angajaţi Boeing, pilotul şef pentru teste tehnice al companiei, Mark Forkner, a afirmat că aşa-numitul sistem anti-blocare MCAS al avioanelor 737 MAX a devenit de necontrolat în timpul unei simulări de zbor.

Foncţionarea incorectă a provocat prăbuşirea celor două aeronave, în Indonezia şi Etiopia.

Mesajele par să fie primele observaţii publice, potrivit cărora sistemul MCAS a devenit de necontrolat în timpul testelor de zbor, înainte ca avionul să fi intrat în exploatare.

 

Document îngrijorător

Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) a cerut directorului general Boeing, Dennis Muilenburg, să ofere o explicaţie imediată pentru predarea cu întârziere a documentului îngrijorător, pe care Boeing l-a descoperit în urmă cu mai multe luni.

Noua descoperire a survenit cu câteva zile înainte ca Muilenburg, care săptămâna trecută a pierdut funcţia de preşedinte al board-ului Boeing, să fie audiat în Congres.

”Aceste mesaje sugerează că Boeing nu a comunicat FAA informaţii dăunătoare, ceea ce este foarte îngrijorător”, a afirmat Peter DeFazio, preşedintele Comisiei pentru Transporturi din Camera Reprezentanţilor, într-o scrisoare adresată vineri secretarului pentru Transporturi, Elaine Chao. FAA a anunţat că ”analizează informaţia, pentru a stabili dacă trebuie să ia măsuri”.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă