9.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Nu există dovezi privind transmiterea coronavirusului prin alimente, anunță ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). a anunțat că nu există date care să ateste posibilitatea de transmitere a coronavirusului prin alimente.

„Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. Nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor”, precizează un comunicat de presă transmis de ANSVSA.

„COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană şi prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută”, explică acest comunicat.

Replica ANSVSA apare după ce în spaţiul public au fost prezentate rezultatele unui studiu despre care se spune că a fost realizat de Universitatea din Bucureşti, studiu care ar avertiza că pâinea neambalată rămâne contaminată după contactul cu virusul Covid și, drept urmare, ar putea constitui o sursă de transmitere pentru virus.

ANSVA precizează că nu a primit, din partea Universității București, rezultatele unui asemenea studiu.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă