10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăEconomieNoua emisiune de titluri de stat a adus de două ori mai...

Noua emisiune de titluri de stat a adus de două ori mai mult decât volumul programat

Este de două ori mai mult faţă de volumul de 500 de milioane de lei pe care Finanţele şi le-a programat, la o dobândă anuală de 3,85%. La licitaţie au participat şapte dealeri primari. Volumul total al cererii a fost de 1,65 miliarde de lei, din care ofertele competitive au totalizat 1,58 miliarde de lei.

Rata cuponului a fost de 4%, iar randamentul până la maturitate, aferent preţului acceptat, a fost de 3,85%. Din valoarea nominală adjudecată, de 998 de milioane de lei, suma oferită de bănci, în nume şi în cont propriu, s-a ridicat la 830 de milioane de lei, iar ofertele necompetitive au totalizat 68 de milioane de lei, conform Mediafax.

Ministerul de Finanţe a programat în luna iulie licitaţii pentru titluri de stat în valoare totală de 4,2 miliarde de lei, în scădere cu 40% faţă de împrumuturile din luna iunie, în condiţiile în care costurile de finanţare pe termen mediu-lung sunt pe un trend ascendent.

România liberă a scris sistematic despre tendinţa tot mai manifestă a Executivului, prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP), de a se împrumuta de la populaţie şi de la bănci, pe plan intern, ca simptom al crizei bugetare tot mai acute.

O altă componentă sunt bonurile de tezaur emise de MFP. Sorin Dinu, analist economic, spune că emisiunile de tezaur se vor face lunar, „deşi Finanţele nu mai anunţă cât au colectat. Dar se pare că nu mai mult de 400 – 500 de milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă doar o mică parte din nevoile existente”.

Pe de altă parte, „numai deficitul bugetar pe aprilie a crescut cu aproape şase miliarde de lei. Aceasta reprezintă de patru ori mai mult ca deficitul bugetar din aprilie 2018, care a fost cam 1,6 miliarde de lei”, a spus Dinu României libere.

În total, de la începutul anului, deficitul bugetar este de 11,4 miliarde de lei. Aceasta înseamnă că deficitul pe aprilie a fost aproape cât cel din primele trei luni, chiar peste.

Experţii consideră că urmează o rectificare bugetară negativă. Artificiul de anul trecut, cu rectificarea bugetară aparent pozitivă, pentru că unele ministere primeau în plus, care în realitate era negativă, pentru că li se luau altor ministere, nu mai poate fi făcut. Nu mai există spaţiu fiscal.

Cele mai citite

Dan Barna: „PNL-ul a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”

Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat, luni, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

90 de blocuri din Capitală, fără apă caldă până la finalul lunii

Aproximativ 90 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă începând de astăzi și până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de...
Ultima oră
Pe aceeași temă