10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieNeel Kashkari, FED: „Criptomonedele sunt 95% fraudă, exagerare, zgomot și confuzie”

Neel Kashkari, FED: „Criptomonedele sunt 95% fraudă, exagerare, zgomot și confuzie”

Piața activelor criptografice a primit o nouă lovitură dură din partea lui Neel Kashkari, președintele Băncii Centrale Naționale a SUA, Federal Reserve, din Minneapolis. Domnia sa a a transmis că nu vede nicio posibilitate de utilizare pentru bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală din piață. Totodată s-a referit, într-o declarație, la sectorul mai larg al activelor digitale ca fiind unul în mare parte legat de fraude și exagerări.

“Criptomonedele sunt 95% fraudă, exagerare, zgomot și confuzie”, a spus Kashkari, vorbind la Summit-ul anual regional al Pacificului de Nord-Vest din Big Sky, Mont, potrivit Marketwatch.

Mondele virtuale au câștigat atenție în rândul investitorilor instituționali în 2021, dar sunt încă privite și catalogate drept comerț speculativ și extrem de riscant în comparație cu piețele tradiționale.

Neel Kashkari a oferit, de asemenea, unele dintre punctele sale de vedere cu privire la planurile de politică monetară, menționând că vede încă „multă slăbiciune” pe piața forței de muncă din SUA și sugerând că ar putea avea nevoie de câteva rapoarte mai puternice de locurile de muncă înainte de a înclina să susțină o stimulare pentru a reduce înapoi achizițiile lunare ale băncii centrale de 120 miliarde dolari în trezorerie și titluri de valoare garantate ipotecar.

Comentariile președintelui Fed din Minneapolis vin pe fondul unei discuții din ce în ce mai intense cu privire la momentul retragerii reformelor din epoca COVID a Fed și, în cele din urmă, la creșterea ratelor dobânzii, pe măsură ce economia încearcă o recuperare de la pandemie.

Piața a reacționat imediat la declarațiile bancherului și au început să apară preocupări printre investitori. Prețul Bitcoin a fost mai mic cu mai mult de 2% miercuri dimineață, pe măsură ce criptomonedele au scăzut. Cea mai cunoscută monedă virtuală a atins o valoare de aproximativ 45.100 dolari pe monedă, în timp ce rivalii Ethereum și Dogecoin se tranzacționau la valori de circa 3.030 dolari și, respectiv, 29 de cenți pe monedă, potrivit Coindesk.

Toate acestea după un week-end în care criptomonedele de top în funcție de valoarea de piață au înregistrat o creștere a prețului. Bitcoin depșise sâmbătă 48.000 de dolari, ceea ce a ridicat valoarea întregii piețe a criptomonedelor la peste 2 trilioane de dolari pentru prima dată din mai. Altcoins, precum eterul, dogecoinul și cardano, au înregistrat și ele creșteri.

Marți valoarea Bitcoin era de aproape  45.000 dolari,  în scădere cu 2,4%, potrivit datelor CoinDesk. Între timp, Ethereum se tranzacționa cu o valoare de aproximativ  3.069 dolari, în scădere cu 3%, în timp ce dogecoinul se tranzacționa la aproximativ 30 de cenți, în scădere cu 5,1%.

Acest lucru vine în ciuda unei săptămâni trecute relativ dificile pentru industrie. De la Senatul care a adoptat proiectul de lege privind infrastructura fără o modificare a dispoziției sale de raportare a impozitelor crypto, la peste 600 milioane dolari în cripte furate într-un DeFi înregistrat, sau finanțare descentralizată și atacuri cibernetice.

Declarațiile lui Kashkari au arătat contrastul dintre natura deschisă a pieței crypto cu monopolul guvernului SUA privind emiterea de dolari.

„Există mii din aceste monede de gunoi care au fost create”, a continuat bancherul central, spunând: “Unele dintre ele sunt scheme complete de fraudă Ponzi. Îi păcălesc pe oameni să investească bani și apoi fondatorii îi smulg.”

Totodată, Kashkari a râs de ideea că bitcoinul ar putea servi drept un refugiu sigur împotriva inflației, în special a celor observate în unele țări în curs de dezvoltare.

Kashkari a susținut că dolarul rămâne puternic datorită restricțiilor privind crearea și utilizarea acestuia – nimeni nu poate bate moneda proprie din SUA, din motive întemeiate. Bancherul central a mai spus că s-a străduit să găsească oameni care să poată exprima modul în care Bitcoin este menit să rezolve probleme semnificative mai bine decât monedele existente. „Nu am văzut niciun caz de utilizare – în afară de finanțarea activităților ilicite, cum ar fi drogurile și prostituția – care este legitim până acum pe care Bitcoin îl rezolvă”, a spus el.

Kashkari este cea mai recentă voce care critică industria crypto. Șeful Băncii Centrale Europene a solicitat reglementarea globală a Bitcoin la începutul acestui an, spunând că este nevoie de acțiuni multilaterale pentru a opri „afacerea amuzantă” și spălarea banilor.

În ciuda declarațiilor dure numeroase există un interes tot mai crescut pentru piața monedelor virtuale, care este văzută de mulți investitori drept o posibilitate de câștig relative rapid, deși mulți prefer să facă investiții de lungă durată în această industrie.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă