12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăEconomieNe batem joc de potenţialul nostru energetic naţional

Ne batem joc de potenţialul nostru energetic naţional

Totuşi, nici un stat al Uniunii Europene nu şi-a tratat atât de rău acest potenţial precum România, a afirmat expertul în Energie Vasile Iuga. Iuga este un expert retras, fost lider PricewaterhouseCoopers România, membru Aspen Institute.

“Potenţialul României se bazează pe înzestrarea cu resurse, într-un mixt echilibrat. Cu toate acestea, am amânat investiţiile în mod inacceptabil, iar activele din domeniul energetic sunt expirate”, afirmă Iuga.

El spune că „noi am avut un vis peste noapte, că putem deveni un hub energetic. De exemplu, Ungaria, slab înzestrată cu resurse energetice faţă de ţara noastră, prin politici publice inteligente, a reuşit să-şi îmbogăţească securitatea energetică”.

„Am amânat investiţiile în mod inacceptabil, iar activele din domeniul energetic sunt expirate.” Vasile Iuga, expert în Energie

Expertul detaliază: maghiarii, deşi au un consum de aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze, aproape ca al României, vor să -şi cosntruiască interconectori cu toţi cei şapte vecini pe care îi are, în timp ce România are unul singur: Ucraina.

De asemenea, Bulgaria se poziţionează mai aproape de marile coridoare energetice decât România. “Noi suntem izolaţi de marile fluxuri pentru că nu avem condiţii de interconectare”, a completat Vasile Iuga.

Potrivit Barometrului de Securitate Energetică, lansat recent, 75,6% dintre respondenţi sunt de acord cu exploatarea rezervelor importante de gaz descoperite în Marea Neagră, 14,7% nu sunt de acord şi 9,6% nu ştiu sau nu răspund.

 

Avantajele exploatărilor offshore

În opinia subieţilor barometrului, principalele avantaje ale exploatării gazelor offshore ar fi asigurarea de resurse interne de gaz la preţuri bune pentru populaţie (37%), câştigarea independenţei energetice, prin eliminarea importurilor din Rusia (17,6%), dezvoltarea economiei (16,5%), obţinerea de venituri importante la buget (11,1%), dezvoltarea petrochimiei (5,3%), îmbunătăţirea parteneriatului strategic româno-american (3%).

4,6% dintre cei intervievaţi consideră că România nu ar avea nici un avantaj. 0,1% menţionează alt avantaj, în timp ce 4,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cele mai citite

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă