16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieMunca la domiciliu, implementată de 98% dintre companiile din industrie

Munca la domiciliu, implementată de 98% dintre companiile din industrie

Aşa arată rezultatele unui sondaj realizat de Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL).

Conform cercetării, în 43% dintre companiile industriei, între 90% şi 100% dintre angajaţi lucrează de acasă în această perioadă, în timp ce în 20% dintre cazuri s-a răspuns că în jur de 70 – 80% dintre angajaţii lor lucrează în sistem telemuncă.

În acelaşi timp, 16% dintre organizaţiile chestionate au afirmat că procentul angajaţilor care lucrează la domiciliu se află cuprins în ecartul 50 – 60%.

Printre alte măsuri pe care le-au luat companiile din industrie se află: limitarea întâlnirilor interne, schimbarea programului pentru evitarea orelor aglomerate, dezinfectarea zilnică a birourilor, trimiterea la domiciliu a angajatului şi, în unele cazuri, achiziţionarea echipamentelor tehnice necesare derulării activităţii angajaţilor de acasă.

De asemenea, multe companii participante la sondaj au luat măsuri stricte încă de la finalul lunii februarie, prin limitarea călătoriilor şi a participării la evenimente.

Sondajul ABSL evidenţiază faptul că munca la domiciliu a fost, în ultimii ani, unul dintre cele mai atractive beneficii acordate angajaţilor, înainte de pandemia COVID-19. Astfel, 71% dintre companii acordau ca beneficiu angajaţilor posibilitatea de a lucra de acasă, minimum o zi pe săptămână.

În privinţa impactului pandemiei asupra afacerilor, peste jumătate dintre companii (51%) estimează că situaţia va avea un impact mediu asupra veniturilor realizate în acest an.

“La finalul lui 2019 estimăm o creştere de 10% pentru anul curent. Probabil că acest obiectiv va fi greu de îndeplinit în contextul actual. Deşi ne-am adaptat cu uşurinţă la noua situaţie şi la modul de lucru de acasă, într-un procent atât de mare, clienţii noştri din Europa, USA şi Asia vor fi afectaţi, ceea ce va avea impact şi asupra industriei de business services din România.

Probabil că nu vom mai avea un volum de proiecte atât de mare, fiind afectate mai ales companiile care au clienţi din zona producţiei, asigurărilor şi a creanţelor. Este clar că mediul de business are nevoie de măsuri coerente şi sprijin din partea administraţiei centrale.

De exemplu, datoriile companiilor aferente acestor luni către stat, ar putea fi eşalonate pe o perioadă mai lungă (de până la 2 ani), fără dobânzi. Aceasta înseamnă o creştere de 2 – 5% la taxele lunare obişnuite, corespunzând unei perioade de activitate scăzută de 1 – 2 luni”, este de părere Dragoş Ştefan, preşedintele ABSL.

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă