27.9 C
București
joi, 16 septembrie 2021

Modificarea legislației anti-tutun ar putea încuraja „piața neagră”

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) avertizează că recenta inițiativă de „hiper-reglementare” în domeniul tutunului, promovată de câțiva membri ai Parlamentului, lovește un întreg sector economic din România.

„Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că în Europa, unde se concentrează cele mai multe restricții, rata fumatului e cea mai ridicată din lume (29 %)”, iar România se află deja pe locul al șaptelea în clasamentul european privind restricțiile în domeniul tutunului, subliniază un comunicat transmis de CLCC.

Dacă va fi aprobată în Parlament în forma actuală, această inițiativă legislativă „poate afecta mai mult de 10.000 de angajați direcți sau indirecți ai companiilor producătoare și distribuitoare, dar și peste 70.000 de retaileri din România, țară în care investițiile totale ale industriei depășesc 1,5 miliarde  de euro”, precizează sursa citată.

CLCC consideră că interzicerea expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România care comercializează țigarete va încuraja dezvoltarea pieței negre, întrucât dacă vor fi vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi ușor de substituit cu cele contrafăcute sau cu cele aduse ilegal în România: „Acest lucru va fi posibil mai ales în județele de frontieră, unde contrabanda ajunge deja la 50 la sută”.

Un efect similar, de stimulare a „pieței negre”,  îl poate avea și introducerea, prin acest proiect, a unei noi taxe asupra produselor din tutun, în condițiile în care țigările din România sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumpărare.

Propunerea legislativă referitoare la industria tutunului „nu ține cont de realitățile pieței, în care 1 din 6 țigări consumate este achiziționată de pe piața neagră, la circa jumătate de preț, și poate submina eforturile susținute ale autorităților de combatere a contrabandei. România se află la granița estică a UE și este vulnerabilă la comerțul ilegal cu țigarete”, avertizează comunicatul CLCC.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă