4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieModificarea legislației anti-tutun ar putea încuraja "piața neagră"

Modificarea legislației anti-tutun ar putea încuraja “piața neagră”

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) avertizează că recenta inițiativă de “hiper-reglementare” în domeniul tutunului, promovată de câțiva membri ai Parlamentului, lovește un întreg sector economic din România.

“Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că în Europa, unde se concentrează cele mai multe restricții, rata fumatului e cea mai ridicată din lume (29 %)”, iar România se află deja pe locul al șaptelea în clasamentul european privind restricțiile în domeniul tutunului, subliniază un comunicat transmis de CLCC.

Dacă va fi aprobată în Parlament în forma actuală, această inițiativă legislativă “poate afecta mai mult de 10.000 de angajați direcți sau indirecți ai companiilor producătoare și distribuitoare, dar și peste 70.000 de retaileri din România, țară în care investițiile totale ale industriei depășesc 1,5 miliarde  de euro”, precizează sursa citată.

CLCC consideră că interzicerea expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România care comercializează țigarete va încuraja dezvoltarea pieței negre, întrucât dacă vor fi vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi ușor de substituit cu cele contrafăcute sau cu cele aduse ilegal în România: “Acest lucru va fi posibil mai ales în județele de frontieră, unde contrabanda ajunge deja la 50 la sută”.

Un efect similar, de stimulare a “pieței negre”,  îl poate avea și introducerea, prin acest proiect, a unei noi taxe asupra produselor din tutun, în condițiile în care țigările din România sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumpărare.

Propunerea legislativă referitoare la industria tutunului “nu ține cont de realitățile pieței, în care 1 din 6 țigări consumate este achiziționată de pe piața neagră, la circa jumătate de preț, și poate submina eforturile susținute ale autorităților de combatere a contrabandei. România se află la granița estică a UE și este vulnerabilă la comerțul ilegal cu țigarete”, avertizează comunicatul CLCC.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă