Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Mihai Diac

Modificarea legislației anti-tutun ar putea încuraja "piața neagră"

Inițiativa legislativă care ar urma să "hiper-reglementeze" domeniul industriei tutunului și al comerțului cu aceste produse este susceptibilă să stimuleze "piața neagră".

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2019 - 20:34

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) avertizează că recenta inițiativă de "hiper-reglementare" în domeniul tutunului, promovată de câțiva membri ai Parlamentului, lovește un întreg sector economic din România.

"Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că în Europa, unde se concentrează cele mai multe restricții, rata fumatului e cea mai ridicată din lume (29 %)", iar România se află deja pe locul al șaptelea în clasamentul european privind restricțiile în domeniul tutunului, subliniază un comunicat transmis de CLCC.

Dacă va fi aprobată în Parlament în forma actuală, această inițiativă legislativă "poate afecta mai mult de 10.000 de angajați direcți sau indirecți ai companiilor producătoare și distribuitoare, dar și peste 70.000 de retaileri din România, țară în care investițiile totale ale industriei depășesc 1,5 miliarde  de euro", precizează sursa citată.

CLCC consideră că interzicerea expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România care comercializează țigarete va încuraja dezvoltarea pieței negre, întrucât dacă vor fi vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi ușor de substituit cu cele contrafăcute sau cu cele aduse ilegal în România: "Acest lucru va fi posibil mai ales în județele de frontieră, unde contrabanda ajunge deja la 50 la sută".

Un efect similar, de stimulare a "pieței negre",  îl poate avea și introducerea, prin acest proiect, a unei noi taxe asupra produselor din tutun, în condițiile în care țigările din România sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumpărare.

Propunerea legislativă referitoare la industria tutunului "nu ține cont de realitățile pieței, în care 1 din 6 țigări consumate este achiziționată de pe piața neagră, la circa jumătate de preț, și poate submina eforturile susținute ale autorităților de combatere a contrabandei. România se află la granița estică a UE și este vulnerabilă la comerțul ilegal cu țigarete", avertizează comunicatul CLCC.

Comentarii

loading...