Ministrul Economiei invocă securitatea naţională în posibila înstrăinare a cotei Exxon

Guvernul României s-ar putea opune vânzării participaţiei Exxon la proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun, din Marea Neagră, dacă eventualul cumpărător ridică suspiciuni legate de siguranţa naţională.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 04.02.2020 - 15:39

Ministerul Economiei a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens şi care conţine prevederi dintr-o directivă europeană neinclusă însă în legea petrolului.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune că România are dreptul să decidă cine îi exploatează resursele.

După adoptarea legii offshore de către Parlament, anul trecut, compania americană Exxon, care deţine jumătate din consorţiul care a câştigat dreptul de explorare a gazelor în perimetrul Neptun, a confirmat că plănuiește să renunțe la toate operațiunile pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră.

Ulterior, s-a format un nou consorţiu, în jurul celui de-al doilea partener, OMV Petrom, care este interesat să preia pachetul Exxon. Ministrul Economiei spune că din el fac parte Romgaz şi compania omoloagă din Polonia.

Romgaz intenţionează să achiziţioneze 20% din proiect, adaugă ministrul. Iar întregul consorţiu ar avea capacitatea tehnică să scoată hidrocarburile la suprafaţă.

Potrivit legii, transferul de licență de explorare a gazelor se poate realiza numai prin hotărâre de guvern.

La începutul anului, premierul Ludovic Orban a declarat că de participaţia Exxon s-a interesat şi compania rusească Lukoil, însă Guvernul preferă în continuare un partener din cadrul Uniunii Europene sau NATO pentru explorarea gazelor din Marea Neagră.

Comentarii