-3.2 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăEconomieMinistrul Agriculturii caută soluții după ce la Azomureș a avut loc oprirea...

Ministrul Agriculturii caută soluții după ce la Azomureș a avut loc oprirea producției

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, caută soluţii pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate, după ce Azomureş, unul din cei mai mari producători de îngrăşăminte din ţară, care face parte din grupul elveţian Ameropa, a anunţat oprirea producţiei, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

„Evaluăm impactul economic şi social generat de sistarea temporară a producţiei de fertilizanţi. Suntem preocupaţi de menţinerea producţiei agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la preţuri care să nu afecteze populaţia. Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate”, a declarat Adrian Chesnoiu.
În comunicatul de presă nu sunt menţionate măsurile, iar la solicitarea Ziarul Financiar, reprezentanţii departamentului de comunicare din cadrul ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au spus că vor reveni în curând cu aceste informaţii.

Ministrul Agriculturii a reacționat după ce la Azomureș a avut loc stoparea producției și caută prin specialiști să rezolve problema

Între timp, Chesnoiu a pus o echipă de specialişti să lucreze la identificarea unor soluţii viabile ce pot fi implementate imediat pentru a preveni scăderea producţiei agricole şi a limita efectele în evoluţia preţurilor produselor agricole primare din recolta anului viitor. Acest lucru are loc în contextul în care Azomureş este producătorul de îngrăşăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanţii necesari agriculturii româneşti, iar scăderea producţiei de îngrăşăminte ar putea creşte riscul reducerii producţiei de anului viitor cu până la 30%, ceea ce ar însemna o recoltă de cereale de circa 24-25 mil. tone, faţă de 31 mil. tone, cât sunt estimările pentru anul agricol 2021.

Azomureş, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, au anunţat că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Umilință pentru România: Biden nu l-a chemat la videoconferință, cu liderii europeni, și pe Iohannis

Preşedintele american, Joe Biden, anunțase că va avea o ''videoconferinţă securizată'' cu mai mulţi lideri europeni luni la ora 20:00 GMT pentru a discuta...

UE își ține personalul diplomatic în Ucraina, în dezacord cu SUA și Marea Britanie

Uniunea Europeană-UE a anunţat, luni, că va menţine personalul diplomatic în Ucraina, distanţându-se de poziţiile luate de SUA şi Marea Britanie, Bruxellesul argumentând că...

Un șofer de 19 ani a vrut să-și curme viața provocând un accident pe centura Lugojului

Un şofer de 19 ani a lovit din spate, luni, un alt autoturism după ce acesta a virat brusc pentru a schimba sensul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă