26.2 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Ministerul Finanţelor vrea dividende de la băncile unde statul e acţionar majoritar

El a mai precizat că doreşte schimbarea filosofiei bugetare.

„Un lucru nou în programul de guvernare, o strategie pentru instituţiile financiare bancare unde statul este acţionar majoritar. Înainte de a lua o decizie, strategia va fi prezentată public.

În momentul acesta, instituţiile nu sunt cele mai profitabile din piaţă deşi au active mari. Vrem să facem aceste instituţii profitabile, ca să aducă dividende la bugetul de stat”, a declarat Florin Cîţu, la audierea sa luni în comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului.

El a adăugat că reorganizarea Antifraudei era necesară pentru că se încasau doar 100 de milioane de lei de pe urma controalelor Antifraudă, în timp ce cheltuielile erau de 700 de milioane de lei. Ministrul desemnat a mai spus că doreşte schimbarea filosofiei bugetare.

„Vrem să schimbăm filosofia bugetară. Avem investiţii de 50 de miliarde de lei în bugetul pe 2020. Continuă informatizarea ANAF. Şiti foarte bine ce situaţii sunt în România. Veţi vedea îmbunătăţiri. Reorganizarea ANAF, iar un lucru care s-a făcut în aceste trei luni de zile.

Am redus numărul de vicepreşedintţi de la patru la trei. A trebuit să reorganizăm Antifrauda, altfel nu se mai putea. ANAF a încasat de la Antifraudă doar 100 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt la 700 milioane de lei”, a conchis Cîţu.

Senatorul PNL a precizat la Parlament că în luna martie va fi publicată şi strategia de administrare a datoriei publice.

În timpul audierilor, discuțiile au fost aprinse. Senatorul ALDE Daniel Zamfir i-a reproşat lui Florin Cîţu că de când este în funcţie, Finanţele s-au împrumutat pe termen lung la dobânzi duble faţă de alte ţări europene:

Senatorul Daniel Zamfit şi ministrul Florin Cîţu s-au contrat şi pe tema unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie care obligă unele bănci pentru locuinţe să restituie statului sume mari de bani:

Ultima oră
Pe aceeași temă