19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieMinisterul Finanţelor Publice nu mai are bani destui pentru finanţarea deficitului

Ministerul Finanţelor Publice nu mai are bani destui pentru finanţarea deficitului

Analistul economic Sorin Dinu a spus României libere că principala problemă este acum că MFP nu ar mai avea destui bani pentru finanţarea deficitului bugetar. Iar dificultăţile tipice crizei bugetare de-abia încep să se manifeste tot mai acut.

„Deficitul bugetar pe luna mai a anului 2019 este cu 50% mai mare decât cel de pe luna mai a anului 2018. Dacă în aprilie deficitul a fost de şase miliarde de lei, în mai a fost de 2,8 miliarde de lei”, explică Dinu.

Caracteristicile sunt aceleaşi, detaliază expertul: o creştere a cheltuielilor, mai ales pe partea de salarii, în timp ce investiţiile făcute sunt fără importanţă. Veniturile au crescut, însă într-un ritm mai mic decât cheltuielile.

„Problema principală cu bugetul acesta”, susţine Sorin Dinu, „e că se adânceşte deficitul operaţional. Dacă pe primele patru luni era de 1,8 miliarde de lei, acum a ajuns la puţin peste două miliarde de lei”, astfel că „banii încasaţi nu acoperă nici măcar cheltuielile curente. Nu mai vorbim despre investiţii, fonduri europene ş.a.m.d.”.

Zvonuri în piaţă

Pe de altă parte, sunt zvonuri în piaţă că la şase luni deficitul bugetar va fi 2% din PIB. România liberă a discutat anterior cu fostul preşedinte al Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care a declarat că deficitul bugetar la finalul acestui an va fi de peste 4% din PIB.

„În luna iunie, se pare că deficitul va fi mai mare cu vreo cinci sau şase miliarde de lei. Îţi pui întrebări legate despre modul cum se finanţează acest deficit”, spune Dinu, amintind că „pe 24 iunie, MFP a avut o plată de 9,8 miliarde de lei. A reuşit să strângă din piaţă doar 7,7 miliarde de lei, în condiţiile în care a împrumutat cu 60% mai mult decât a anunţat iniţial. În mai, iarăşi împrumutase cu 20% mai mult decât anunţase iniţial”.

Dacă adunăm sumele pe care le-au împrumutat din piaţă cu cele pe care au trebuit să le răscumpere Finanţele, afirmă analistul economic, „nu se regăsesc şase miliarde de lei, adică de fapt au venit cu bani de-acasă, ca să zicem aşa. Mai sunt sumele împrumutate de la populaţie. La începutul fiecărei luni, MFP se împrumută, emiţând bonuri Tezaur şi titluri de stat. Acum, nu mai anunţă nimeni câţi bani au strâns, dar probabil în jur de trei miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că mai rămân descoperiţi cu încă vreo trei miliarde de lei”.

Şi urmează noi vămi. În luna mai, MFP a avut de plătit un miliard de euro la Comisia Europeană şi a împrumutat trei miliarde de euro pe Programul MTN, la Bursa din Luxemburg, unde există o scadenţă, în toamnă, de 1,5 miliarde de euro.

Conform prospectului de emisiune la MTN, dacă nu se plăteşte o rată scadentă, toată datoria devine scadentă. În prezent, aceasta este de 27 de miliarde de euro. România nu poate plăti dintr-o dată toţi aceşti bani.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă