10.1 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Ministerul Agriculturii, platformă online dedicată micilor producători de legume

Măsura are scopul de a identifica cele mai bune modalităţi de preluare a mărfii direct de la producători.

„Este foarte important să se înţeleagă faptul că această platformă se doreşte să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal, care în această perioadă trebuie să îşi continue munca în ferme, în solarii sau în câmp.

De aceea a fost creată, pentru ca noi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să îi sprijinim în dialogul cu marile lanţuri de retail, pentru a găsi soluţii ca aceste produse să ajungă pe masa consumatorilor”, a afirmat ministrul Adrian Oros.

În condiţiile în care în această perioadă este crucial ca fermierii să îşi desfăşoare activitatea pentru a asigura securitatea alimentară a României, MADR recomandă micilor producători să încarce în platforma www.rndr.ro/legume cantităţile de legume de care dispun.

Potrivit MADR, pentru a putea completa informaţiile în portal, producătorii agricoli trebuie să se autentifice, prin crearea unui cont de utilizator. După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător. După crearea contului de utilizator se poate trece la completarea anunţului.

Furnizorii europeni de fructe şi legume proaspete avertizau săptămâna trecută că aceste produse vor deveni din ce în ce mai rare în Europa, deoarece pandemia de coronavirus afectează mişcările globale ale produselor şi oamenilor de care ar fi nevoie pentru a strânge culturile, transmitea Reuters.

Guvernele caută modalităţi prin care să contracareze orice deficit de aprovizionare, inclusiv prin introducerea unor „culoare verzi”, pentru a permite produselor proaspete să treacă uşor prin graniţele UE, iar în paralel intenţionează să recruteze o „armată din umbră” de culegători şi să relaxeze regulile de călătorie pentru muncitorii emigranţi.

Comisia Europeană a cerut celor 27 de state membre să adopte măsuri pentru a asigura traficul fără probleme a mărfurilor de-a lungul unor aşa numite culoare verzi.

Însă preşedintele comisiei de agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, a apreciat că aceste „culoare verzi” trebuie să fie valabile şi pentru produse esenţiale pentru fermieri precum seminţe, nutreţ, îngrăşăminte şi produse pentru protecţia plantelor.

Ultima oră
Pe aceeași temă