12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieMediul de business nu e pregătit pentru coronavirus

Mediul de business nu e pregătit pentru coronavirus

Peste 70% dintre cele 300 de firme chestionate de Frames se așteaptă la consecințe economice negative, de la aprovizionare, la creșteri de prețuri și blocaje financiare. Epidemia de Covid-19 e un test fără precedent pentru economia românească, în mare parte nepregătită.

Observăm că la fel stau lucrurile cu întreaga economie globală. Răspândirea coronavirus în Europa, în țări precum Italia, unul dintre principalii noștri parteneri comerciali, generează blocaje semnificative pe lanțul economic.

72% dintre investitori au declarat că nu au un plan de risc pentru o asemenea situație, în timp ce doar 11% au afirmat că au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii. 57% au declarat că epidemia, în stadiul actual, afectează derularea business-ului, dar nu sunt afectate procesele importante.

,,Multe dintre firmele românești nu au stocuri suficiente pentru a acoperi o eventuală sincopă pe lanțul de aprovizionare.” Marius Hărătău, manager Academia Industrială | Factory 4.0

17% au afirmat că efectele economice blochează procesele importante de business/producție, iar 9% au declarat că impactul e major. 17% au afirmat că epidemia, pentru moment, nu le afectează afacerile.

Lipsa planurilor manageriale de răspuns la situații de criză, slaba digitalizare a proceselor operaționale de producție și de business, care să permită controlul de la distanță al proceselor, ori telemunca, precum și lipsa unor rezerve financiare pentru astfel de situații, sunt de natură să ducă la întârzierea plăților și la blocaj financiar. Consecințele sunt inevitabile: suspendarea activității, neplata salariilor, insolvența.

 

Numai multinaţionalele au strategii de risc

Dintre firmele ce dețin planuri de continuitate a business-ului în situații de risc, numai 27% au luat în calcul apariția unei urgențe medicale. Existența unei strategii de risc e întâlnită doar la firmele mari, în special la multinaționale.

Dar și acolo, dincolo de riscurile valutare, în general asociate unei crize economice sau sociale (greve/revolte etc.), de război, de dezastre precum inundații, cutremure și alte fenomene naturale, „riscul de epidemie a fost prea puțin luat în calcul’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă