10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Mărirea pensiilor va crea bugetului probleme de sustenabilitate, avertizează ministrul de Finanțe

„Vă spun o părere personală. Este clar că această Lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi”, a explicat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, luni seară, într-o emisiune de televiziune.

„Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a explicat ministrul Florin Cîţu la postul România TV.

Declarațiile ministrului de Finanțe intervin în contextul în care Guvernul Orban ar trebui să înceapă să pregătească mărirea pensiilor, mărire care ar urma să intre în vigoare de la data de 1 septembrie 2020. Promisiunea emisă de Guvernul Orban, la începutul anului 2020, era că pensiile vor fi mărite, de la 1 septembrie, cu 40 la sută. Ulterior însă a intervenit criza coronavirusului, care a creat mari probleme economice tuturor țărilor, inclusiv României.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă