6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieMaramureş: Recolta de grâu din acest an a fost peste aşteptările fermierilor

Maramureş: Recolta de grâu din acest an a fost peste aşteptările fermierilor

“Din punct de vedere agrometeorologic, putem spune că a fost o vară surprinzătoare cu perioade lungi de caniculă urmate de câteva zile de ploaie care au ajutat culturile agricole. (…) Recolta de grâu de pe cele aproape 4.000 de hectare a fost mulţumitoare, susţin fermierii, deşi, în mare parte, această recoltă este utilizată pentru consum intern în ferme, avem şi un număr redus de agenţi economici care încearcă să achiziţioneze grâu de pe piaţa locală. Fermierii au estimat că recolta la grâu din acest an a fost de peste 4 tone/hectar, o recoltă mulţumitoare având în vedere specificul solului. (…) La începutul lunii septembrie, fermierii au arat terenurile de pe care a fost strâns grâul şi îl pregătesc pentru o nouă cultură”, a spus Virgil Ţânţaş.

Potrivit acestuia, în judeţul Maramureş au fost cultivate peste 100 hectare cu cartofi, iar recoltarea este în desfăşurare.

“Avem peste 100 hectare cultivate cu cartofi în culturi compacte sau mici, iar recoltarea este în plină desfăşurare. Avem ferme care deţin culturi de cartofi întinse pe aproape 30 de hectare. O bună parte din cartofii cultivaţi ar putea fi valorificaţi pe piaţa locală şi în târgurile specializate”, a mai precizat Virgil Ţânţaş.

Conform aceleiaşi surse, până la sfârşitul lunii septembrie, fermierii vor încheia recoltarea florii soarelui şi a porumbului.

De asemenea, vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice şi Cerealiere din Maramureş, Daniel Rusu, a spus că majoritatea fermierilor care deţin culturi medii de grâu, cartof, porumb şi legume intenţionează să le extindă prin achiziţionarea de noi terenuri.

“În fiecare toamnă, în funcţie de recoltele adunate, fermierii se orientează spre achiziţia de noi terenuri sau arendarea unor suprafeţe care să le permită extinderea culturilor. Anul trecut (2017 – n.r.) au fost achiziţionate aproape 3.000 de hectare în lunile de toamnă, iar primăvara, alte câteva sute. Cred că aşa s-ar putea întâmpla şi în aceasta toamnă, mai ales că solicitările de produse agricole din producţia autohtonă se află în creştere”, a spus Daniel Rusu.

Judeţul Maramureş deţine peste 20.000 de hectare de terenuri care se pretează diferitelor tipuri de culturi agricole.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă