10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieManagementul politic al Fondului Suveran de Investiţii trebuie exclus

Managementul politic al Fondului Suveran de Investiţii trebuie exclus

Opoziţia acuză Guvernul că pregăteşte cel mai mare „tun“ din perioada post-decembristă pentru economie, în timp ce şeful PSD, Liviu Dragnea, afirmă că Fondul va genera multe locuri de muncă şi va contribui la dezvoltarea economică a ţării.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, prin intermediul căruia alianţa PSD-ALDE promite că va reindustrializa România, a fost lansat, la nivel de concept, în urmă cu aproape zece ani, de Ionel Blănculescu, fost ministru al instituţiilor de control în Guvernul Năstase şi fost preşe-dinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare. Blănculescu, care a părăsit politica şi a fondat de mai mulţi ani o companie de consultanţă şi investigaţii financiare, a explicat, pentru „România liberă“, viziunea sa despre modul în care ar trebui să se constui-tuie şi să funcţioneze Fondul Suveran de Investiţii. 

 

Proiectul, propus de Blănculescu în 2009 

“În 2009, când criza economică a lovit România, am propus guvernului două proiecte: înfiinţarea Consi-liului Economic Consultativ, la nivelul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (organism care să lege guvernul de business) şi crearea unui Fond de Intervenţie şi Relansare Economică – actualul Fond -Suveran de Investiţii –, pe care l-am gândit ca fiind ramura de afaceri a statului, cu care să se acţioneze pe întreg mapamondul. Iată că ambele proiecte gândite şi propuse de mine s-au rea-lizat, primul în 2013, iar cel de-al doilea, în aceste zile”, ne-a declarat Ionel Blănculescu.

În opinia sa, Fondul Suveran de Investiţii trebuie să fie componenta de finanţare alternativă pentru stat, pe lângă cea clasică, reprezentată de taxe şi impozite. “La acel moment, am gândit proiectul pe fondul crizei economice care lovise întreaga lume. Şi asta pentru că o criză de acest gen nu aduce numai pierderi, ci şi incredibile oportunităţi de afaceri. Am studiat mult modul în care funcţionează fondurile de acest tip în ţări din Occident sau din ţările arabe (întrucât conceptul nu este nou, ci este utilizat de foarte mulţi ani în statele dezvoltate). Astfel de fonduri de investiţii ale sta-tului funcţionează în vreo 45 de ţări, cele mai cunoscute fiind cele din Norvegia, Emiratele Arabe Unite sau Qatar. Toate aceste fonduri gestionează resurse importante ale statelor respective, în special petrol. În ceea ce priveşte România, am gândit  proiectul, la data respectivă, ca pe o structură de afaceri a sta-tului, care să acţioneze prin intermediul celor peste 200 de ambasade ale României din întreaga lume. Fiecare ambasadă are o secţie comercială, aproape total neutilizată, care poate lucra în fiecare ţară ca o pu-ternică reţea de distribuţie comercială şi totodată ca o mare corporaţie care să exploateze oportunităţile de afaceri”, spune analistul economic. El a adăugat că pe lângă această “reţea de distribuţie”la nivel mondial, România dispune şi de componenta de cercetare de piaţă, prin serviciile de informaţii externe, care pot indica, la rândul lor, oportunităţile de afaceri.

Blănculescu atrage atenţia că istoria se repetă, chiar în aceste zile fiind în derulare un adevărat război comercial declanşat de SUA prin introducerea taxelor vamale la importurile de oţel şi aluminiu: “Vor urma alte replici ale acestui război şi de aici se vor crea alte oportunităţi de afaceri”.

Prin proiectul propus de Blănculescu în 2009, statul urma să înfiinţeze un Fond de Intervenţie şi Relansare Economică, cu personali-tate juridică, ordonator principal de credite, în care să transfere până la 1 mi-liard de euro din bugetul public.

Analistul economic afirmă că modalitatea pentru care a optat  Executivul în a aduce aport de capital la Fondul Suveran de Investiţii, respectiv acţiunile a 33 de companii de stat în primă instanţă, nu ar fi fost şi alegerea sa: “Nu aş fi mers pe această idee, pentru că aceste companii trebuie să performeze separat. Aş fi ales o emisiune internaţională de bonduri”. 

 

Managementul profesionist, singura cale 

Analistul economic subliniază că doar prin asigurarea unui management apolitic şi foarte profesionist se va putea ajunge la performanţă cu Fondul Suveran. “La orice fond de investiţii din lume lucrează cei mai buni profesionişti din zona privată, respectiv bancheri de investiţii cu experienţă internaţională. Vorbim de «crème de la crème», acei oameni din prima linie de business care propun soluţii şi investesc banii în aşa fel încât să obţină profit şi avantaj maxim. Fără un astfel de management, nu există nici o şansă pentru Fondul Suveran de Investiţii”. Blănculescu consideră că din managementul fondului ar trebui să facă parte până la 50 de super-specialişti în domeniul business-ului, care să fie foarte bine plătiţi (de la 20.000 euro în sus, în funcţie de performanţe).

Analistul consideră că forma de proiect votată de Parlament este una brută, care va suporta multe modi-ficări atunci când va fi instalat managementul. În opinia sa, va fi nevoie de o perioadă de 2-3 ani “de stabilizare” până când Fondul Suveran de Investiţii va începe să performeze. Întrebat dacă o listare la bursă ar fi oportună (deşi proiectul votat în Parlament nu prevede aşa ceva, n.r.), fostul ministru afirmă că o astfel de variantă nu poate fi luată în calcul până când Fondul nu va ajunge la o anumită profitabilitate.

 

O şansă pentru capitalul autohton 

Fondul Suveran de Investiţii va întări considerabil capitalul autohton în următorii zece ani, dacă va fi lăsat să funcţioneze în mod independent, fără inge-rinţe politice. Performanţa depinde, însă, de cât de puternice vor fi companiile de stat din portofoliu. În prezent, acestea au un aport foarte mic la buget. Multe dintre ele au pierderi mari şi necesită permanent sprijin de la stat, inclusiv prin finanţări directe.

Potrivit analistului, Fondul Suveran de Investiţii ar putea lansa o emisiune de obligaţiuni în zona Golfului Persic, din care ar putea atrage între 5 și 10 miliarde de dolari pe care să-i aducă în ţară şi să-i investească în 3-4 proiecte de anvergură naţională, precum Grupurile 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă.”Toate statele au o astfel de structură de afaceri, un fond suveran de investiţii. Trebuie să creăm şi noi o astfel de entitate a statului care să discute, să negocieze, să producă bani”, spune fostul ministru.  

 

Opoziţia acuză: Fondul, o petardă

„PSD continuă scenariul jefuirii banului public la nivel de companii. În programul de guvernare al PSD, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este descris ca adevăratul minister al Economiei, dar nu este altceva decât o petardă. PSD strânge toate societăţile şi companiile naţionale într-o mare societate naţională, scopul fiind acela ca decizia să aparţină unui singur om, numit politic“, a declarat Florin Cîţu, senator al PNL.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă