4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieLocuințele s-au scumpit în toată țara - În București prețurile la apartamente...

Locuințele s-au scumpit în toată țara – În București prețurile la apartamente scad

În multe orașe ale țării prețurile la apartamente au crescut. Acest lucru se datorează faptului că piața rezidențială a fost afectată în anumite zone de criză. Dezvoltatorii imobiliari au spus că prețurile sunt mai mari ca în anul 2017 și că se datorează și crizei de cărămidă și a lipsei forței de muncă. Cu siguranță costurile cu angajații și cu producerea cărămidei care a lipsit pe piață au dus la creșterea prețurilor la apartamente. Prețul la cărămidă a crescut cu aproximativ 20%, iar fierul pentru construcții a fost importat din Bulgaria. Din păcate oamenii continuă să plece din țară pentru salarii mai mari și de aceea forța de muncă a scăzut. Oamenii cu experiență în construcții se găsesc mai greu și în plus aceștia cer salarii mai mari. Creșterea prețurilor la apartamente este justificată și probabil că mulți oameni au înțeles asta.

În București se construiesc sute de blocuri în zone rezidențiale ceea ce a produs o concurență mare între dezvoltatorii imobiliari. Datorită acestui lucru prețurile vor fi mai bune pentru clienți, ofertele vor fi diferite, unele chiar avantajoase, lucru care se vede deja pentru că apartamentele se vând și în fază de proiect. Oamenii pot achiziționa apartamente foarte bune la prețuri bune mai ales dacă achită locuința în fază de construcție.

Multe dintre aceste apartamente fac parte din ansambluri rezidențiale, care sunt ridicate la marginea Bucureștiului și vor fi gata peste câțiva ani, abia în 2020. Acestea oferă condiții extraordinare, apartamentele sunt cu 2-5 camere, au finisaje de calitate, parcare subterană și supraterană, piscine, centru spa, parc, spațiu de joacă pentru copii, acces securizat, interfon, lift, supraveghere video, pază. Cei care decid să cumpere un apartament în fază de proiect mai au și alte avantaje, respectiv posibilitatea de al recompartimenta și de a-și alege interiorul.

Faptul că prețurile la apartamente au scăzut în București este o veste extraordinară mai ales pentru locuitorii din capitală. Dacă ești curios să afli care este prețul de vânzare al unui apartament vezi câteva anunțuri imobiliare gratuite de la proprietari din București.

 

Cumpărătorii sunt interesați acum de zona de Nord a Bucureștiului, de Ilfov, de zona de Vest și de Est. Majoritatea optează pentru apartamentele cu 2 camere și mai puțin pentru apartamentele cu 3 camere. Un sfert din clienți preferă să cumpere case și nu apartamente. Un procent semnificativ dintre clienți, aproximativ 50% sunt interesați de locuințe care nu sunt finalizate, care se află în faza de proiect sau de construcție. Doar 15% dintre cumpărători își doresc locuințe care sunt deja finalizate.

Românii care doresc să cumpere un apartament nou, care face parte dintr-un complex abia dat în folosință, trebuie să fie atenți la câteva aspecte și anume:

  • Să verifice întotdeauna autorizația de construcție. Să afle cine este dezvoltatorul și dacă nu are un istoric rău în construirea unor ansambluri rezidențiale cu probleme.
  • Să știe care  sunt toate costurile cu liftul, cu firmele de curățenie, de grădinărit, de pază și alte costuri adiacente.
  • Să verifice anexa contractului de vânzare-cumpărare, toate documentele (ex. dosarul pentru gaze). Să citească cu mare atenție tot contractul de vânzare-cumpărare.
  • Să verifice dacă prețul apartamentului include centrala, sistemele de închidere cu uși și geamuri din termopan, instalațiile electrice și altele. Să fie atent la partea de hidroizolație, la posibilele surse de zgomot (trenuri, tramvaie, pompe cu apă). Uneori zgomotul produs de acestea poate fi prea mare și greu de suportat.

Alte spații care trebuie verificate înainte de a cumpăra o locuință sunt: parcarea, ghena, liftul, scara blocului, uscătorul, boxa. De asemenea trebuie analizată și zona unde se află ansamblul rezidențial. Dacă este la marginea Bucureștiului este nevoie obligatoriu de mașină. Pentru copii este bine ca ansamblul rezidențial să aibă un parc cu jocuri și balansoare. Dacă copiii sunt mai mari, trebuie duși cu mașina la școală. De asemenea, este important ca ansamblul rezidențial să nu fie într-o zonă cu trafic infernal, unde poluarea este mare, sau într-o zonă fără verdeață. Toate aceste aspecte contează, de aceea este bine să fie ținut cont de ele încă de la început.

Oamenii care decid să cumpere locuințe în ansambluri rezidențiale trebuie să fie atenți să nu cadă în anumite capcane ce pot fi întinse de dezvoltatorii imobiliari. Poate fi vorba de calitatea lucrării care nu este chiar la standarde ridicate, sau de întârzierile în livrarea apartamentelor.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă