19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieLicitaţia pentru reţelele 5G e în pericol dacă nu se abrogă părţi...

Licitaţia pentru reţelele 5G e în pericol dacă nu se abrogă părţi din OUG 114

În condiţiile actuale, definite de OUG 114, preţurile pentru spectrul radio pentru unele frecvenţe ar atinge miliarde de euro – un nivel nerealist raportat la piaţa locală de telecom. Preţurile launele benzi de frecvenţă nu pot fi stabilite pentru că nu există nicio referire la ele, a explicat oficialul ANCOM.

 

OUG 114, inaplicabilă pe telecom

“În opinia noastră OUG 114 este inaplicabilă iar componentele care se pot aplica duc la nişte preţuri de plecare la nişte valori complet rupte de realitatea din România”, a spus Lovin.

El afirmă că a transmis opinia sa “şi către Parlament şi Guvern, că ar trebui abrogate toate prevederile referitoare la domeniul telecom, din OUG 114. Ne dorim să revenim la prevederile din OUG 111, prin care ANCOM propune guvernului taxele de plecare în licitaţie”.

“Suntem optimişti că se va reuşi acest lucru”, a adăugat el. În prezent, ANCOM nu poate lansa în consultare caietul de sarcini complet pentru licitaţia 5G pentru că nu ar putea preciza preţurile de pornire pentru toate benzile de frecvenţă scoase la vânzare.

“Nu avem preţuri pe care să le punem în caietul de sarcini. La unele benzi de fecvenţă nu există nicio referire în OUG, iar la altele sunt atât de interpretabile încât în varianta maximală duc la preţuri de miliarde de euro, total nerealiste”.

 

Pericol de amânare

Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate în această lună, licitaţia se va amâna. “Pentru a putea rămâne valabil calendarul adoptat de ANCOM, împreună cu industria, până la sfârşitul acestei luni, ar trebui să se întâmple aceste două lucruri: abrogarea componentei de telecom din OUG 114, urmată de un HG, cu preţurile de pornire. Orice întârziere peste acest termen va duce la o decalare a termenelor din calendarul 5G”, a afirmat Lovin.

ANCOM a transmis anul trecut Finanţelor că preţul de pornire pentru licenţele 5G ar trebui să fie de două miliarde de lei.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă