10.3 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Leul este supraevaluat. Anul viitor cursul poate ajunge la cinci lei pentru un euro

Moneda europeană, euro, ar putea valora 4,9 – 5 lei la începutul anului viitor, a estimat, luni, Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.

Dan Bucșa consideră că, în acest moment, leul este „semnificativ supraevaluat”, cu cel puțin 5 – 12 la sută, în raport cu alte monede ale unor țări din centrul Europei.

„În scenariul de bază, undeva pe la începutul anului viitor, că aşa se întâmplă de obicei, leul s-ar putea muta în intervalul 4,90 – 5. Este suficient? Nu. Dacă avem un scenariu cu risc, atunci leul ar putea să treacă temporar de 5. Tot ce trebuie este ca Banca Naţională să nu intervină enorm pentru a-l proteja în această situaţie şi se va duce uşor peste 5. Dar probabil că după aceea Banca Centrală îl va readuce în acest interval, pentru că se uită la inflaţie, se uită şi la cei care s-au împrumutat în valută”, a explicat Dan Bucşa.

Specialistul a făcut aceste estimări într-o conferință online cu tema „România la sfârşitul ciclului electoral: lecţii din 2020 pentru 2021”.

Pe de altă parte, o altă evoluție, la care se așteaptă unii analiști economici, ar fi aceea de majorare a TVA în România, de la data de 1 ianuarie 2021, până la nivelul de 22 la sută.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă