13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieLeul ar putea să depăşească cotaţia de 4,94

Leul ar putea să depăşească cotaţia de 4,94

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus RL că „piaţa valutară e stabilă chiar şi în aceste zile de criză, şi nu numai: au fost prognoze ireale privind piaţa valutară, făcute în societatea noastră.

Au fost multe voci care au invocat o depăşire a nivelului de 5 lei/euro. Ei bine, iată că acum moneda naţională recuperează paritatea, care e într-un proces de remediere”.

Pentru România, tendințele macroeconomice globale induc un scenariu de relativă stabilitate pe termen scurt a raportului euro/leu, având în vedere multiplele presiuni din sănătatea publică, în țară și UE, cu unele riscuri de depreciere a leului în trimestrele următoare.

„Tendința de redeschidere a economiilor europene și planul de finanțare cu împrumuturi induc o perspectivă ușor mai optimistă.” Claudiu Cazacu, XTB România

Față de evaluările anterioare, „tendința de redeschidere a economiilor europene și planul de finanțare cu împrumuturi, dar mai ales cu fonduri nerambursabile, induc o perspectivă ușor mai optimistă”, spune Claudiu Cazacu de la XTB România.

Volumele imense de masă monetară introduse în piață, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evoluții greu prognozabile și la mișcări ce păreau să ignore contextul de piață.

Revenirea accentuată, după impactul iniţial al coronacrizei, a depășit estimările în Servicii și Industrii. Datele indică o continuare accentuată a revenirii.

 

La pragul psihologic

Pentru moneda euro, aflată într-o perioadă de fluctuații, în așteptarea unei noi mișcări impulsive, e o veste bună, însă contează imaginea de ansamblu.

Dolarul, în retragere din martie, față de monedele majore, poate avea perioade de creștere a interesului, în special dacă investitorii ar deveni preocupați de alegerile din SUA sau de riscul unui nou val, cu efecte serioase în Economie.

Dezechilibrul comercial și o valoare mai redusă a remitenţelor din Diaspora ar putea duce cursul peste 4,94 lei/euro, în vecinătatea pragului psihologic de 5 lei/euro. în ipoteza unei întăriri a euro în raport cu dolarul, e posibilă o ușoară întărire, în a doua jumătate a anului, în special din toamnă, cu toate că nivelul de incertitudine este foarte ridicat, a spus Cazacu.

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă