Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Leul ar putea să depăşească cotaţia de 4,94

Chiar dacă în prezent sentimentul pieţei e optimist, pandemia a creat un mediu extrem de volatil și imprevizibil, pe piața valutară.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 13.07.2020 - 14:27

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus RL că „piaţa valutară e stabilă chiar şi în aceste zile de criză, şi nu numai: au fost prognoze ireale privind piaţa valutară, făcute în societatea noastră.

Au fost multe voci care au invocat o depăşire a nivelului de 5 lei/euro. Ei bine, iată că acum moneda naţională recuperează paritatea, care e într-un proces de remediere”.

Pentru România, tendințele macroeconomice globale induc un scenariu de relativă stabilitate pe termen scurt a raportului euro/leu, având în vedere multiplele presiuni din sănătatea publică, în țară și UE, cu unele riscuri de depreciere a leului în trimestrele următoare.

„Tendința de redeschidere a economiilor europene și planul de finanțare cu împrumuturi induc o perspectivă ușor mai optimistă.” Claudiu Cazacu, XTB România

Față de evaluările anterioare, „tendința de redeschidere a economiilor europene și planul de finanțare cu împrumuturi, dar mai ales cu fonduri nerambursabile, induc o perspectivă ușor mai optimistă”, spune Claudiu Cazacu de la XTB România.

Volumele imense de masă monetară introduse în piață, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evoluții greu prognozabile și la mișcări ce păreau să ignore contextul de piață.

Revenirea accentuată, după impactul iniţial al coronacrizei, a depășit estimările în Servicii și Industrii. Datele indică o continuare accentuată a revenirii.

 

La pragul psihologic

Pentru moneda euro, aflată într-o perioadă de fluctuații, în așteptarea unei noi mișcări impulsive, e o veste bună, însă contează imaginea de ansamblu.

Dolarul, în retragere din martie, față de monedele majore, poate avea perioade de creștere a interesului, în special dacă investitorii ar deveni preocupați de alegerile din SUA sau de riscul unui nou val, cu efecte serioase în Economie.

Dezechilibrul comercial și o valoare mai redusă a remitenţelor din Diaspora ar putea duce cursul peste 4,94 lei/euro, în vecinătatea pragului psihologic de 5 lei/euro. în ipoteza unei întăriri a euro în raport cu dolarul, e posibilă o ușoară întărire, în a doua jumătate a anului, în special din toamnă, cu toate că nivelul de incertitudine este foarte ridicat, a spus Cazacu.

Comentarii