Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lazea (BNR): România ar trebui să aibă un deficit bugetar de 1% din PIB

România ar trebui să aibă un deficit bugetar de 1% din PIB, iar în vreme de creştere economică peste potenţial, cum a fost în 2017, ar trebui să aibă surplus bugetar, nu un deficit de 3% din PIB, a declarat economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

27.02.2020 - 15:46

"Asta înseamnă să faci sanie vara şi căruţă iarna. Depăşirea nivelului de 3% ar putea fi tolerată de Comisia Europeană, dacă ne-am duce şi ne-am lupta cu ea ca să nu socotească deficit cheltuielile cu investiţiile, cu pensiile, apărarea şi mai ştiu eu ce. Niciodată în viaţa asta nu se va întâmpla acest lucru", a menţionat Lazea.

Economistul-şef al BNR a subliniat că societatea românească nu consideră ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii înregistrate, legate de buget şi acest dezechilibru.

"Acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii, ele sunt mai multe. Eu am înregistrat nouă iluzii legate de buget şi acest dezechilibru", a spus Lazea.

Lazea a enumerat nouă iluzii legate de buget: Prima iluzie este că în România ar mai exista cotă unică de impozitare. A doua iluzie este aceea că "reducerea continuă şi fără limită a ratei de impozitare duce la creşterea veniturilor în toate cazurile".

Lazea a explicat că ni se prezintă o situaţie de falsă curbă Laffer, în care oricât ai scădea rata de impozitare, veniturile nu vor scădea, lumea va plăti mai mult, că are mai puţină rată de plătit.

"Toată lumea care l-a citit pe Laffer ştie că e vorba de o parabolă. Scazi impozitarea până la un anumit punct, după care dacă continui să scazi rata de impozitare, vei colecta mai puţin, nicidecum mai mult. E de domeniul logicii, nu?

Ca dovadă, după relaxarea Codului fiscal începută în 2015, veniturile bugetare au scăzut de la 35,5% din PIB, la 32,3% din PIB. Relaxarea Codului Fiscal începută în 2015 a costat bugetul circa 3% din venituri bugetare", a subliniat economistul-şef al BNR, citat de Agerpres.

A treia iluzie: "Compensarea eventualelor reduceri oricât de ample a ratelor de impozitare ar putea fi realizată printr-o mai bună colectare. "E adevărat că printr-o colectare mai bună poţi să compensezi, dar hai să vedem cât de mult poţi să compensezi oricât de mult ai vrea?

România, de exemplu, colectează 67% din TVA şi asta îi aduce 6,2% din PIB. Deci, dacă am colecta 100%, ceea ce nimeni nu reuşeşte, vom mai aduce încă un 3%. Nicio ţară nu colectează 100%", a explicat Lazea.

Acesta a menţionat şi a patra iluzie, respectiv "creşterea cheltuielilor cu salariile bugetare se poate face orişicât, nu ar trebui corelată cu niciun indicator macroeconomic, nici cu productivitatea, nici cu salariile din mediul privat, nici cu ceea ce solicită tabloul de bord din cadrul Semestrului european.

Comentarii

loading...