7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieLászló Borbély: „Vrem să urgentăm normele pentru Legea achizițiilor publice verzi“

László Borbély: „Vrem să urgentăm normele pentru Legea achizițiilor publice verzi“

Despre aceste ținte și modul lor de implementare „România liberă” a stat de vorbă cu László Borbély, fost ministru al Mediului, în prezent coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

RL.: Ați vorbit despre revizuirea strategiei de dezvoltare a țării. Puteți să ne dați mai multe amănunte despre acest plan?

László Borbély:  Avem o strategie care este funcțională din 2008, dar care a fost făcută atunci cu ce era fezabil în perioada aceea. Lucrurile au evoluat de atunci. În 2015 a fost adoptată Agenda 2030 de către ONU. Sunt cele 17 obiective, cele 169 de ținte precise și trebuie să revizuim strategia ținând cont de Agenda 2030. Asta înseamnă că UE, prin declarații ale Consiliului European, o să țină cont de această agendă. E foarte bună perioada, pentru că la nivelul Comisiei Europene se va finaliza un document de reflecție până în toamnă, iar la nivelul României, prin această revizuire putem avea o strategie națională, dar ținând cont de ceea ce se discută la Bruxelles. Avem acest departament care coordonează implementarea Agendei, poate să cheme la aceeași masă diferite instituții, ministere. Vă spun două exemple foarte elocvente de ce e bine să ai un asemenea departament: risipa alimentară – avem o lege din 2016-2017 și nu avem normele finalizate, e un alt proiect de lege la Parlament, deci trebuie să îi punem pe cei care sunt implicați la o masă și să întrebăm: putem face funcțională această lege?, care înseamnă de fapt să folosești, să nu arunci atâtea alimente, ci în condiții de igienă dacă pot fi folosite la cantine, în diverse situații, cum e în alte țări. Al doilea exemplu: cu achizițiile publice verzi. Iarăși avem o lege care e în vigoare, dar și acum Ministerul Mediului și Agenția Națională de Achiziții Publice corespondează de aproape un an. Tot așa, o să avem o întâlnire cu ei, cred că în două săptămâni, să vedem care îi sunt problemele, să urgentăm normele, pentru că fără norme nu funcționează o lege foarte importantă, care e în spiritul unei economii verzi. Deci revizuim strategia, acum avem dezbateri publice în toate regiunile, o să avem întâlniri cu -ONG-uri, cu sfera academică în perioada următoare și după aceea va fi foarte important să implementăm Agenda 2030, ceea ce înseamnă indicatori statistici, înseamnă un cadru instituțional  – avem în nomenclatorul de meserii acum „expert în dezvoltare durabilă”, cu pregătire cu nuclee de oameni dedicați acestei strategii.

Aveți deja trasate, măcar la nivel de idee, liniile directoare ale acestei strategii pentru dezvoltare durabilă? În urma întâlnirilor pe care le-ați avut cu reprezentanții celor opt regiuni s-au trasat niște linii de acțiune care ar putea fi și implementate?

Acum e un grup de lucru, format din circa 35 de oameni, de la diferite instituții. Noi am format departamentul care lucrează la revizuire. Avem un capitol finalizat de concepție, care este general și care ține cont de cele 17 obiective mari ale Agendei 2030. Am cerut de la instituții o evaluare, ce s-a întâmplat în acești 10 ani și cum văd ei – ministere, în general – ce fel de strategie au în -corelare cu Agenda 2030, deci e clar că în momentul de față suntem în situația în care avem cadrul conceptual și trebuie celelalte capitole, pe care le vom finaliza în perioada următoare, pe baza materialelor primite de la ministere, pe baza altor materiale de background.

Eram curioasă de ce l-ați invitat pe dl Sachs în România.

Pentru că dl Sachs este unul dintre cei mai importanți economiști din lume. Este cu siguranță cel mai cunoscut în domeniul dezvoltării sustenabile; și ne-am întâlnit amândoi în New York, anul trecut, și l-am invitat aici pentru că a mai fost în România la începutul anilor ’90, să găsim cele mai bune practici din alte părți ale lumii și, desigur, poate o să avem o relație în viitor, sper, cu dl profesor Sachs, pentru că va fi o perioadă interesantă pentru România, pentru UE. El va privi foarte aproape de UE, ONU, pentru că este consilierul dlui Guterres (António Guterres, secretar general al ONU – n.r.) în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, așa că putem să punem împreună experiența lui, sfaturile lui și în ceea ce privește strategia noastră, ca să o implementăm.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă