10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Laserul de la Măgurele. Contracte scumpe, interese uriașe

Surse din zona Cercetării ne-au precizat că nici măcar academicianului Nicolae Zamfir nu i s-au prezentat aceste motive, în momentul în care ministrul Monica Anisie l-a convocat la sediul Ministerului pentru a-l anunța că este destituit.

Singura justificare publică ar fi o declarație, la un post de televiziune, a ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, care a spus că academicianul Zamfir a împlinit vârsta de pensionare iar legea prevede că nu poate să mai fie director general la Institut. Ce-i drept, Nicolae Zamfir are 68 de ani, dar a împlinit această vârstă în luna martie, nu acum, iar motivele pentru care nu putea rămâne pe post până la concursul pentru un nou director general sunt de neînțeles.

Surse neoficiale ne-au explicat însă că îndepărtarea lui Zamfir ar fi o etapă a confruntării pentru supremație, în domeniul cercetării și al tehnologiei, între Uniunea Europeană și SUA. Potrivit acestei surse, chiar ambasadoarea Franței în România ar fi avut o întrevedere cu ministrul Monica Anisie, cu câteva zile înainte ca ministrul să-l demită pe directorul general Nicolae Zamfir.

Academicianul Zamfir ar fi devenit incomod după ce, în anul 2018, ca director general, a reziliat un contract de 66 de milioane de euro pentru un sistem de raze gamma, contract încheiat de partea română cu un consorțiu franco – italian.

Contractul fusese atribuit prin licitație, dar partenerii vest – europeni au întârziat, iar în final directorul general Zamfir a anunțat că “dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”.

Ulterior, în anul 2019, tot în urma unei licitații, directorul general Zamfir a acceptat ca partener extern o firmă din Statele Unite. Drept consecințe, în anul 2020, Franța a sugerat formarea unui grup european de cercetare din care România să nu mai facă parte, iar ultima “mutare” pe harta acestei confruntări internaționale este că directorul Zamfir a fost demis.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă