Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

La populaţia UE sunt rezerve suplimentare de 1,3 trilioane de euro

Surplusul de economii care a apărut din cauza crizei coronavirusului, aproape 10% din PIB-ul UE, ar trebui scos la suprafaţă cumva. Banii economisiţi de populaţie în această perioadă ar fi o bună sursă de finanţare pentru depăşirea crizei coronavirusului, arată experţii.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 05.05.2020 - 13:40

Euler Hermes estimează că în Europa ratele de economisire ale gospodăriilor ar putea crește cu până la 20%, ajungând în medie la 36%, în Q2.

Grosso modo, sunt economii suplimentare de 1,3 trillioane de euro, de aproape 10% din PIB-ul Uniunii Europene (care a fost în anul 2018 de 18,8 trilioane de euro).

Economiile totale ar putea atinge astfel un record de 2,3 trilioane de euro. În anul 2009, în criza generată de căderea subprimelor în SUA, economiile din cele 28 de state membre UE au crescut cu 100 de miliarde de euro, ajungând la un total de 1,1 trilioane de euro, la momentul cel mai acut al crizei.

Restricțiile cauzate de virusul Covid-19 au făcut consumul în multe domenii practic imposibil. Aşadar, consumul privat scade puternic, pierzând în timpul restricțiilor în medie 35% din nivelul normal.

40% din populația activă va fi plasată în șomaj tehnic, ceea ce îi va proteja parțial veniturile. Euler Hermes

Experţii spun că 40% din populația activă va fi plasată în șomaj tehnic, ceea ce îi va proteja parțial veniturile, dar va duce la o pierdere de 20% - 40% din veniturile disponibile.

Una peste alta, venitul total al gospodăriilor ar scădea cu 8% - 16%. În general, rata economiilor va crește cu +5 puncte procentuale, la o scădere a venitului total al gospodăriilor cu 5% și o cădere a consumului privat cu 10%.

În timpul relaxării restricțiilor, economiile preventive ar putea deveni o problemă: ratele de economisire sunt estimate să rămână cu +6 puncte procentuale peste nivelurile anterioare crizei, adică la 21%, la finalul anului 2020. Astfel, nivelul ar fi de aproximativ 400 de miliarde de euro, adică 3% din PIB.

 

Deblocarea economiei

Factorii de decizie ar trebui să se concentreze pe politici care să permită deblocarea economiilor. Adică în programe specifice și complementare sistemelor existente.

Sistemele de șomaj tehnic și de garanții publice, foarte eficiente în perioada de criză, pot genera economisiri preventive, din teama pierderii locului de muncă și din cauza înăspririi condițiilor de creditare.

Şi, în fine, foarte importanţi acum sunt multiplicatorii fiscali și înclinația către consum a populaţiei. Care, desigur, trebuie stimulată cumva, pentru ca banii să circule.

Comentarii

loading...