10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieLa Casa Verde, efectiv nu a apărut nici un prosumator

La Casa Verde, efectiv nu a apărut nici un prosumator

Principiul, la prosumatori, cum a scris deja România liberă, e că ai o baterie de fotovoltaice în proprietate, ce produce energie, asigurând necesarul casnic. Ce îl depăşeşte intră în sistemul energetic. Cel ce face asta se numeşte prosumator. Dacă la finalul lunii balanţa e pozitivă, adică a dat în sistem mai mult decât a primit), primeşte bani, dacă nu, plăteşte diferenţa.

Miza e majoră: cu cât procentul regerabilelor în mixul energetic naţional e mai mare, cel al energiei pe cărbune sau hidrocarburi (ce emite CO2) e mai mic.

Seara, când scriem articolul, în mixul energetic naţional, eoliana e aproape 29%, cărbunele peste 28%, nuclearul 18,25%, hidro 17%, hidrocarburile 16%, fotovoltaicele 0%.

„Peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în Proiectul Casa Verde Fotovoltaice pentru plăţi colaterale.” Greenpeace România

Când nu bate vântul, eoliana e şi ea 0% şi eşti mai dependent de cărbune şi hidrocarburi. Cel mai rău e când şi energia hidro e la cote minime, din cauza secetei.

De aceea ne interesează de ce nu a funcţionat Programul Casa Verde Fotovoltaice, al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Răspunsul e simplu: viteza cu care se mişcă AFM în proiect este foarte redusă, conform Greenpeace.

În schimb, pe acelaşi program, anunţat la mijlocul anului 2018, spune tot Greenpeace, „peste 13 milioane de euro, adică 13% din bani, sunt alocaţi în proiect (şi probabil parţial cheltuiţi) în plăţi colaterale”, ca dezvoltarea unei platforme informatice, auditul extern, publicitatea sau salariile echipei de proiect. Ne-am întâlnit? Păpăm bani degeaba!

 

Potenţial există

Finanţarea oferită de AFM este generoasă: maximum 20.000 de lei, la un sistem fotovoltaic de minimum 3 kW, pentru cei interesaţi să-şi producă singuri energia electrică.

Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-ar fi înscris pentru o finanţare, dar viteza cu care se mişcă AFM e foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic.

Banii pentru cheltuielile colaterale, în schimb, reprezintă echivalentul necesar la 3.000 de instalaţii fotovoltaice. Concluzia noastră: reforma făcută de Cabinetul Orban nu a ajuns la AFM.

Cele mai citite

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă