„Noi considerăm că un guvern, dacă el va fi instalat astăzi (luni, n.r.), trebuie să înceapă cu principalele probleme ale mediului de afaceri. România are nevoie de un guvern care să urgenteze debirocratizarea, un guvern care să simplifice viaţa cetăţenilor, viaţa întreprinzătorilor, viaţa celor din mediul public, pentru că nici pentru ei nu este uşor cu atâtea raportări şi hârtii care se plimbă dintr-o parte în alta. Şi trebuie să ne propunem ca ţară, la un moment dat, să ajungem într-un top fruntaş, de data asta, al uşurinţei de a face afaceri. Aici am şi o soluţie. Trebuie să luăm acel top în care an de an am coborât. Urcasem câteva poziţii, undeva în perioada 2013 – 2014, după care am coborât în mod constant şi suntem undeva la locul 50 – 55 în ceea ce înseamnă uşurinţa de a face afaceri. Propunerea noastră este ca un guvern să-şi asume intrarea în top 20 la nivel mondial în uşurinţa de a face afaceri”, a spus Florin Jianu.
El a precizat că atingerea acestui obiectiv nu este greu de atins. În cadrul conferinţei, au fost prezentate cinci măsuri imediate pe care noul guvern trebuie să le implementeze în domeniul fondurilor europene, una dintre ele fiind debirocratizarea, informează Agerpres.
O altă măsură vizează operaţionalizarea Programului Romania Tech Nation care presupune transformarea digitală a întreprinderilor, cu focus pe educaţia antreprenorilor şi a angajaţilor din IMM-uri, precum şi tranziţia de la şcoală la viaţa activă a elevilor şi studenţilor prin pregătirea acestora pentru Industria 4.0 prin oferirea unor programe integrate de consiliere profesională şi de pregătire în domeniul competenţelor digitale de baza.
De asemenea, în cadrul acestui program, competenţele digitale şi antreprenoriale sunt parte componentă a programelor şcolare încă din ciclul primar.
Totodată, programul presupune ‘Digital packs’ pentru IMM-uri (vouchere pentru digitalizare) care să le permită acestora crearea de site-uri de prezentare, participarea la cursuri de formare în domeniul IT, achiziţionarea de echipamente IT etc.
O altă prioritate pentru noul guvern o reprezintă, potrivit reprezentanţilor companiilor, dezvoltarea unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim pe economie pe baza indicatorilor macroeconomici, a prognozelor de dezvoltare şi a strategiilor naţionale de competitivitate.
Florin Jianu susţine că o altă prioritate zero a noului guvern ar trebui fie aducerea românilor înapoi acasă. CNIPMMR a gândit un asemenea program care să ofere stimulente pentru întoarcerea în România a specialiştilor din diverse domenii care se confruntă cu un exod al forţei de muncă specializată (medicină, construcţii, IT etc).
Nu în ultimul rând, noul guvern trebuie să implementeze Start Up Nation Student, prin care să ofere granturi de 10.000 de euro, pentru studenţii care au dezvoltat întreprinderi simulate şi care doresc să le transpună în realitate.