15.4 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăEconomieIRCC, marea problemă a pieţei bancare, rămâne deocamdată neschimbat

IRCC, marea problemă a pieţei bancare, rămâne deocamdată neschimbat

Transformarea acestuia, probabil prin revenirea la indicele Robor, urmează să aibă loc probabil anul viitor.

Între IRCC şi Robor există o diferenţă: primul e decalat cu un trimestru, al doilea descrie mai exact ce se întâmplă în economie şi leagă mai actual aceasta de costul creditelor în lei cu dobândă variabilă.

În rest, ce a reuşit să facă perna de amortizare instituţională în faţa atacului PSD a fost să convingă majoritatea parlamentară să adopte IRCC, la fel de obiectiv ca Robor.

„Taxa pe lăcomie” a fost percepută de industria bancară ca un şoc. Măsura a fost anunţată înainte de Crăciun, de către ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, nefiind discutată în prealabil cu mediul bancar.

Taxa pe lăcomie” a fost percepută de industria bancară ca un şoc. Măsura a fost anunţată înainte de Crăciun, de către ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, nefiind discutată în prealabil cu mediul bancar.

Legătura cu Robor? Se propunea ca, de la 1 ianuarie 2019 (dar nu era o simplă propunere, aşa cum am văzut) „să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor, în cazul în care ratele Robor la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală”.

Cum se stabilea taxa? Pe baza mediei trimestriale a ratelor Robor, la 3 şi 6 luni, când era depăşită valoarea de 1,5%.

Teodorovici aprecia impactul măsurii fiscale la „trei miliarde de lei sau poate fi zero, dacă băncile decid ca nivelul Robor să nu depăşească plafonul de referinţă, de 1,5%”. Aşadar, un instrument subiectiv de presiune politică.

 

Mediul bancar nu a fost consultat

Reprezentanţii mediului bancar au reclamat că nu au fost consultaţi. „Am scris scrisori, am trimis în toate părţile. Domnilor, pe cuvântul nostru că venim cu cea mai bună credinţă să stăm la masă să discutăm. Dar haideţi să discutăm odată!”, spunea Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pe 18 ianuarie, aminteşte Agerpres.

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, povesteşte că, înainte de Crăciunul 2018, au luat o gustare şi au băut un pahat de vin, la Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială. Teodorovici i-a arătat pe telefon… textul OUG 114. Aşa a început atunci totul.

Cele mai citite

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, a discutat cu liderii Confederației Concordia

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, a discutat cu liderii Confederației Patronale Concordia. "Am discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia despre războiul din Ucraina și...

Eurovision 2023: Liverpool și Glasgow sunt ultimele două orașe candidate la statutul de gazdă

Concursul Eurovision a anunțat că ediția de anul viitor va avea loc fie la Glasgow, fie la Liverpool. După cum s-a anunțat anterior, Regatul Unit...
00:00:19

VIDEO: Un bărbat înarmat a fost reținut după ce a deschis focul într-o redacție din orașul siberian Ust-Ilimsk

Un bărbat înarmat a fost reținut după ce a deschis focul luni, 26 septembrie, într-o redacție din orașul siberian Ust-Ilimsk, a anunțat guvernatorul local. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă