7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieIrakul devalorizează moneda cu o cincime pe fondul prăbușirii prețului petrolului

Irakul devalorizează moneda cu o cincime pe fondul prăbușirii prețului petrolului

Irakul și-a devalorizat moneda locală cu o cincime, în timp ce luptă împotriva unei crize financiare profunde declanșată de prăbușirea prețului global al petrolului.
 
Banca Centrală a Irakului (CBI) a anunțat sâmbătă că anulează un curs de schimb oficial de 1.182 ID în dolari și reinstaurează prețul pe care banca centrală îl va plăti Ministerului Finanțelor pentru 1 USD la 1.450 ID – o devalorizare a mai mult de 20%. CBI va vinde dolari către băncile locale pentru 1.460 ID.
 
Deși CBI este independentă, guvernul a depus eforturi pentru această devalorizare, cea mai mare din Irak din 2003, pentru a-l ajuta să plătească salarii în dinari către aproximativ 3 milioane de angajați la stat.
FMI estimează că deficitul fiscal al Irakului se va extinde la 20% din produsul intern brut în acest an
Al doilea cel mai mare producător de țiței al OPEC depinde de exporturile de hidrocarburi, iar veniturile din Bagdad au fost efectiv reduse la jumătate de prăbușirea prețului petrolului. Acest lucru a lăsat guvernul în imposibilitatea de a-și acoperi costurile – FMI estimează că deficitul fiscal al Irakului se va extinde la 20% din produsul intern brut în acest an.
 
Veniturile reduse din petrol reduc presiunile rezervelor valutare ale CBI, despre care Banca Mondială a spus că a scăzut la aproximativ 50 de miliarde de dolari până în septembrie și a forțat guvernul să se împrumute mult pentru a plăti salariile. Sectorul public irakian s-a triplat ca mărime de la invazia din 2003, iar guvernul este cu ușurință cel mai mare angajator al țării. Însă personalul și pensionarii au fost plătiți cu întârziere în noiembrie, provocând neliniște socială.
Situația financiară a Irakului, obosită de război, este atât de gravă încât Irakul este în discuții cu FMI pentru sprijin
 
Având în vedere că Banca Mondială se așteaptă să crească brusc sărăcia, pe măsură ce economia sa dependentă de petrol se micșorează, situația financiară a Irakului, obosită de război, este atât de gravă încât Irakul este în discuții cu FMI pentru sprijin.
 
Devalorizarea „trimite un semnal către FMI și altora despre cât de disperată a devenit situația și Irakul este gata să ia unele dintre aceste măsuri dureroase” către o mai mare austeritate fiscală, a spus Sajad Jiyad din Bagdad, de la Fundația Century.
 
Continuarea protejării unui curs de schimb supraevaluat a fost „o poziție de neîndreptat pentru o vreme”, a adăugat Jiyad. „Din punct de vedere financiar, nu are prea mult sens să consumăm rezerve valoroase de numerar atunci când moneda nu mai este sustenabilă în acel moment.” A declarat acesta pentru Financial Times.
 
Dar, pe măsură ce Irakul se bazează pe importuri, slăbirea dinarului va provoca probabil inflația. Până în prezent, prețurile au rămas scăzute, în parte, deoarece cei mai mari doi parteneri comerciali din Irak, Iranul și Turcia, au avut propriile deprecieri valutare.
Irakul importă cea mai mare parte a produselor alimentare
“Pentru populația generală există îngrijorarea că prețurile la alimente vor crește, importăm în continuare cea mai mare parte a produselor noastre alimentare”, a spus dl Jiyad.
 
Eroarea ulterioară a condițiilor de viață este un efect secundar potențial nepopular pentru guvernul primului ministru Mustafa al-Kadhimi, care a preluat funcția după ce protestele în masă au răsturnat administrația anterioară și au promis noi alegeri încă din iunie anul viitor.
 
Ministrul de finanțe, Ali Allawi, a avertizat că Irakul trebuie să ia măsuri serioase pentru a-și reforma cheltuielile, în timp ce politicienii foloseau angajarea în domeniul public pentru a cumpăra voturi și loialitate. FMI în această lună a sfătuit guvernul irakian să-și folosească bugetul pentru 2021 pentru a acorda prioritate „inversării extinderii nesustenabile a facturilor salariale și de pensii, reducerea subvențiilor ineficiente pentru energie și creșterea veniturilor non-petroliere”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă