13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieIoahannis critică politica Guvernului legată de IMM-uri

Ioahannis critică politica Guvernului legată de IMM-uri

“Modernizarea ţării noastre la orizontul următoarelor decenii depinde, în foarte mare măsură, de anvergura şi calitatea investiţiilor realizate în economie. După un avans economic de aproape 7% anul trecut, bazat în principal pe aportul consumului, evoluţiile actuale ne arată cât de important este ca economia să genereze o creştere de calitate, bazată pe investiţii şi exporturi. Numai o creştere economică robustă, calitativă, poate susţine sporirea pe termen lung a veniturilor populaţiei şi a bunăstării economico-sociale. Din acest punct de vedere, încă este deficitară acţiunea guvernamentală în privinţa unor aspecte esenţiale pentru bunăstarea IMM-urilor şi a economiei, precum dezvoltarea infrastructurii de transport, folosirea fondurilor europene, încurajarea industriilor inovative, dar şi găsirea de soluţii durabile în privinţa deficitului de angajaţi calificaţi din economie”, afirmă şeful statului în mesajul transmis în cadrul deschiderii celei de-a XXVI-a ediţii a Topului Naţional al Firmelor Private din România şi care a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

În mesaj, preşedintele Iohannis menţionează că “îmbunătăţirea competitivităţii economice se bazează pe politici publice inteligente, pe care decidenţii să le elaboreze în sensul promovării inovării şi a noilor tehnologii, al dezvoltării pieţelor financiare şi al educaţiei în spiritul performanţei”.

“Digitalizarea pe scară largă a administraţiei, de exemplu, ar reduce semnificativ birocraţia şi ar aduce beneficii importante prin creşterea productivităţii firmelor şi scăderea evaziunii fiscale. Consider că autorităţile trebuie să facă mai multe eforturi pentru a înlesni accesul IMM-urilor la finanţare, licitaţii publice sau la obţinerea ajutoarelor de stat”, se arată în mesajul şefului statului.

El precizează că în economia modernă, dezvoltarea firmelor se face prin capital atras de la bănci şi de pe pieţele financiare.

În acest context, şeful statului menţionează că adoptarea unor măsuri de simplificare în aceste domenii ar aduce beneficii însemnate pentru întreprinzătorii mici şi mijlocii.

“Soliditatea mediului antreprenorial este direct proporţională cu bunăstarea economico-socială, de aceea este important ca întreprinzătorii să dispună de condiţii cât mai favorabile de desfăşurare a afacerilor. (…) Mediul de afaceri, cât şi întreaga societate românească pot beneficia enorm de pe urma unui cadru legislativ eficient, însoţit de instituţii puternice şi independente. Statul de drept este un bun public, iar sănătatea mediului de afaceri depinde în mod esenţial de stabilitatea şi predictibilitatea regulilor jocului”, mai arată Iohannis.

El subliniază că schimbările din domeniul fiscal sau al pieţei muncii trebuie să aibă şi un orizont de predictibilitate.

De asemenea, şeful statului evidenţiază faptul că ar fi în avantajul tuturor dacă segmentul tinerilor ar fi mai bine încurajat în relaţia cu piaţa muncii.

“Consider esenţial ca sistemul educaţional să probeze flexibilitate şi adaptabilitate la cerinţele şi aşteptările angajatorilor, de exemplu prin mutarea accentului pe dezvoltarea abilităţilor IT sau a unor aptitudini practice. În acest sens, mediul de afaceri este îndreptăţit să aştepte măsuri responsabile pe linia politicilor salariale. Susţinerea forţei de muncă şi a bunăstării angajaţilor nu trebuie să însemne punerea unor costuri nesustenabile pe umerii întreprinzătorilor. (…) Vă îndemn să fiţi încrezători, să ridicaţi din ce în ce mai sus ştacheta performanţelor economice şi vă asigur de întreg sprijinul meu privind dialogul onest şi constructiv cu sectorul antreprenorial”, conchide Iohannis.

Cele mai citite

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă