Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Întârzierile la plată cresc semnificativ în mediul de business, iar insolvenţele scad

Numărul companiilor în insolvenţă a scăzut cu 33%, dar a crescut numărul firmelor radiate, iar întârzierile la plată cresc semnificativ, relevă un studiu Coface.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 08.08.2019 - 21:56

A scăzut cu 33% numărului de companii insolvente, în contextul creşterii economice reale de 5,1%. Cu toate acestea însă evoluţia macro nu e sustenabilă, din cauza unor dezechilibre: adâncirea deficitului fiscal cu 81%, în primul semestru; cea mai ridicată inflaţie anuală din UE, de 4,1%; creşterea deficitului commercial; deprecierea monedei naţionale.

Coface arată că scăderea insolvenţelor este compensată de creşterea firmelor radiate, întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil.

Firmele în insolvenţă, pe parcursul primului semestru al anului, au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani. Distribuţia regională a insolvenţelor reflectă scăderea generalizată la nivel national: 20% în toate regiunile, conform Agerpres.

Aproape trei sferturi din scăderea insolvenţelor e pe segmentul companiilor ce nu au depus declaraţiile financiare (37%), nu au înregistrat venituri (14%) sau cifra de afaceri din anul 2018 a fost sub 100.000 de euro (27%).

Scăderea insolvenţelor e anulată de creşterea numărului companiilor radiate (+76%), astfel că numărul firmelor ce şi-au întrerupt activitatea în primul semestru e de 85.960 de companii, în creştere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Polarizare

Mediul de afaceri rămâne polarizat. Primele 1.000 de companii concentrează jumătate din veniturile celor 500.000 de firme active din România. În primul semestru, s-au deschis 3.058 de noi proceduri de insolvenţă, faţă de 4.562 în perioada similară a anului trecut.

Numărul companiilor mari în insolvenţă e în scădere cu aproape 40%, ajungând la 174, ceea ce e minimul ultimului deceniu. Totuşi, investiţiile scad, durata de rotaţie a stocului creşte, “viteza colectării creanţelor rămâne la un nivel rapid, iar profiturile sunt reinvestite pentru scăderea gradului de îndatorare, acestea fiind aspectele dificile cu care se confruntă aceste companii", arată Coface.

Primele trei sectoare cu insolvenţe sunt Comerţul cu ridicata şi distribuţia (480), Construcţiile (438) şi Comerţul cu amănuntul (387).

Citește totul despre:

#insolvente #studiu coface

Comentarii

loading...