Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

INS: Produsul Intern Brut a crescut cu 4%

Produsul Intern Brut (PIB) pe trimestrul I 2018 a crescut cu 4% faţă de acelaşi trimestru din 2017 şi a rămas la acelaşi nivel faţă de trimestrul anterior, arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

15.05.2018 - 09:38

Menţinerea la acelaşi nivel este explicată prin revizuirea unor date.

„Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2018, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 5 aprilie 2018”, se arată într-un comunicat al INS, preluat de Mediafax.

Seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2017, publicată în comunicatul de presă din 5 aprilie 2018:

- rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 2,0% la 2,4%

- rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 1,7% la 1,6%

- rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 2,4% la 2,2%

- rezultatele trimestrului IV 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 0,5% la 0,3%.

„Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, precizează INS.

În comunicările anterioare privind evoluţiile pe trimestrul I 2018, INS a raportat că producţia industrială a crescut cu 4,9%, iar afacerile din comerţul cu amănuntul au avansat cu 6,4%., aceştia fiind principalii indicatori care arată mersul economiei din perioada analizată.

Citește totul despre:

#economie #ins #pib

Comentarii

loading...