7.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Inovarea IT este ajutată decisiv de facilitățile fiscale

Digitalizarea accelerată determină atât guvernele, cât și companiile să facă schimbări semnificative, spune EY. Sunt state ce au introdus măsuri fiscale extrem de atractive anul acesta. Indonezia anunță deduceri fiscale de până la 300% la activitățile de pe propriul teritoriu.

În Singapore, deducerile fiscale au crescut la 250% din cheltuieli, iar în Polonia la 200%. Sunt și state, ca Italia, care, din contră, au introdus, din anul trecut fiscal, obligativitatea certificării eficienței costurilor și raportul tehnic la activitățile CDI. În România, s-a discutat mult despre facilitățile fiscale din IT, vehiculându-se eliminarea lor. Unul dintre argumente e că, la acest moment, domeniul s-a consolidat.

„În România, nivelul deducerilor fiscale nu e mare. Proiecțiile arată un câștig de 7% – 8% din impozitul pe profit” Claudia Sofianu, EY România

Care e părerea Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS)? Asociaţia spune că „facilitățile fiscale mențin industria IT românească competitivă”, într-o cursă cu țări ce oferă programatorilor impozit zero pe venit: Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forță de muncă din IT, la nivelul UE, e atât de mare, că anularea facilităţilor fiscale ar duce la un exod de specialişti.

„În România, nivelul deducerilor fiscale nu e mare. Proiecțiile arată un câștig de 7% – 8% din impozitul pe profit”, spune Claudia Sofianu de la EY. Companiile pot avea beneficii mai mari dacă pot susține caracterul inovator al proiectelor și îndeplinesc condițiile de eligibilitate, chiar dacă nu sunt finanțate din bani publici pentru activitatea de CDI.

 

Facilităţi fiscale

O serie de factori fac dificilă aplicarea deducerilor, ca lipsa funcționalității Corpului Experților ce poate evalua proiectele, dar există metodologii de inovare care, alături de incubarea culturii de inovare și proiectarea rezultatelor CDI, vin în sprijinul companiilor.

Acestea pot primi facilități fiscale fără solicitare în prealabil. Acestea se aplică salariaților lunar, iar deducerea suplimentară de 50% se poate aplica în funcție de sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit fie trimestrial, fie anual.

Ultima oră
Pe aceeași temă