Industria românească a încetinit în februarie, cu un avans de 5,8%

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în februarie o creştere a producţiei cu 5,8%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm scăzut faţă de cel din luna ianuarie, arată datele publicate joi de INS.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 12.04.2018 - 10:56

În luna ianuarie, producţia industrială a crescut, ca serie brută, cu 8,5%, faţă de ianuarie 2017.

În februarie, faţă de luna corespunzătoare din anul trecut, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 5,8%, datorită creşterilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+6,9%), industria extractivă (+5,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7,4%, serie brută.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 6,7%, ca efect al creşterilor din industria prelucrătoare (+7,5%) şi industria extractivă (+5,4%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,3%.

În primele două luni ale acestui an, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+9,6%) şi a industriei extractive (+5,3%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,5%.

În anul 2017, comparativ cu anul 2016, producţia industrială a fost mai mare ca serie brută cu 8,2%.

Comentarii