21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieIndustria gazelor și cea nucleară luptă până la capăt pentru eticheta "ecologică"...

Industria gazelor și cea nucleară luptă până la capăt pentru eticheta “ecologică” a investițiilor UE

Secțiunea privind clima din Taxonomia Financiară Durabilă a UE (Sustainable Finance Taxonomy) urmează să fie finalizată în acest an și s-ar putea dovedi crucială, deoarece energia nucleară și majoritatea centralelor și conductelor de gaze naturale au fost excluse de pe o listă provizorie publicată în martie.
 
Prin obligarea furnizorilor de produse financiare să dezvăluie care investiții îndeplinesc criteriile climatice de la sfârșitul anului 2021, noile norme ale UE privind finanțarea ecologică sunt concepute pentru a direcționa cash-ul către proiecte care sprijină obiectivele climatice ale blocului.
 
În cele patru luni de la publicarea normelor, reprezentanții industriei gazelor și nuclearelor au organizat 52 de întâlniri – în persoană sau virtual – cu oficiali UE, potrivit jurnalelor UE analizate de non-profit Reclaim Finance și partajate exclusiv împreună cu agenția de știri Reuters.
 
În total, reprezentanții industriei au organizat un total de 310 reuniuni cu factorii de decizie din UE de la începutul anului 2018, potrivit datelor bazate pe declarațiile privind transparența, publicate până la 8 iulie.
 
Grupurile nucleare, în special, și-au intensificat lobby-ul, din cele 36 de întâlniri pe care le-au avut în ultimii doi ani și jumătate, 10 au avut loc începând cu martie.
 
Bruxelles-ul se confruntă cu apeluri de a utiliza regulile pentru a garanta cheltuieli din fondul său de recuperare COVID-19 de 750 de miliarde de euro (888 miliarde de dolari) să ajungă și la proiectele ecologice. Banii încep să vină începând cu 2021, ceea ce înseamnă că orice întârziere a regulilor ar putea contracara acest plan.
 
 
Militanții pentru climă au cerut UE să nu se înduplece la presiunile venite din partea industriei petrolului și gazelor, deoarece miza este prea mare.
 
“Dacă instituțiile UE și statele membre sunt serioase în privința construirii unei Europe durabile care să se confrunte cu emergențele climatice, acestea trebuie să se elibereze de lobbyiștii combustibililor fosili”, a declarat Paul Schreiber, militant la Reclaister Finance.
 
O nouă platformă de finanțare durabilă a UE va prelua funcția de consilier al Comisiei Europene pentru taxonomie luna viitoare – iar ambele industrii ar urma să fie incluse în grup.
 
Toate cele patru grupuri de lobby pentru gaze și energie nucleară intervievate de Reuters au depus o cerere pentru a face parte din platforma financiară durabilă, împreună cu alți peste 500 de solicitanți.
 
Actualul grup de experți – ai cărui 35 de membri includ administratori de active, organizații neguvernamentale, bănci și doi reprezentanți ai industriei energetice – a declarat că centralele pe gaz ar trebui etichetate drept “durabile” numai dacă îndeplinesc limite stricte de emisii.
 
Experții spun că aceste limite ar fi cu siguranță încălcate cu excepția cazului în care industria captează gazele cu efect de seră pe care le produce în timp ce “verdele” hidrogen ar putea juca un rol semnificativ.
 
Investițiile pentru extinderea conductelor de gaz nu ar fi, de asemenea, etichetate durabile, deși infrastructura alocată utilizării hidrogenului generat cu energie regenerabilă ar putea fi.
 
“ACTIVITĂȚI TRANZITORII”
 
Grupurile de lobby ale Asociației Internaționale a Producătorilor de Petrol și Gaze (IOGP), Eurogas și FuelsEurope au declarat pentru Reuters că regulile de finanțare durabilă ar trebui să recunoască mai multe reduceri incrementale ale emisiilor.
 
Raportul a fost elaborat, într-un fel, ca și cum ar trebui să facem tranziția mâine, a declarat Kamila Piotrowska, senior manager IOGP pentru strategia de politică. “Aceasta este o tranziție și avem nevoie de aceste activități de tranziție.”
 
Aceștia doresc ca taxonomia să includă o listă a așa-numitelor activități de tranziție, inclusiv centralele pe gaz, pe care unele state membre UE doresc să le folosească pe măsură ce se îndepărtează de o dependență puternică de centralele electrice pe bază de cărbune mai poluante.
 
Grupurile de lobby, inclusiv Eurogas, doresc, de asemenea, ca conductele să fie clasificate ca fiind durabile, dacă pot fi transformate în gaze cu emisii scăzute de dioxid de carbon la un moment dat în viitor.
 
“Există un pericol real ca aceasta să se întâmple ca centralele (de gaze) existente din Europa să nu fie considerate sustenabile și, prin urmare, să nu poată strânge nicio finanțare pentru nimic”, a declarat John Cooper director general al Asociației pentru Industria de Rafinare FuelsEurope.
 
“E PREA TÂRZIU”
 
Grupul de experți al UE declară că criteriile sale sunt bazate pe știință și sunt concepute pentru a oferi stimulente pentru a aduce reducerile rapide ale emisiilor necesare pentru a oferi lumii o șansă de a evita schimbările climatice catastrofale.
 
“O mulțime de oameni încă mai cred că tranziția este de câțiva pași mici, și este prea târziu pentru asta , din păcate”, a declarat Helena Vines Fiestas, șef global de administrare și politică la BNP Paribas Asset Management și un membru al grupului de experți.
 
Grupurile din industria nucleară declară că energia merită o etichetă durabilă, bazată pe emisiile scăzute de carbon și pe locurile de eliminare sigure a deșeurilor existente.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă