Indicele de referinţă la creditele în lei a crescut la 2,63%

Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,63%, potrivit datelor publicate de BNR.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 02.07.2019 - 19:26

Indicele Robor 3M a stagnat la 3,23%. BNR a publicat pentru prima dată, la începutul lunii mai a acestui an, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei.

 

Inflaţia a scăzut uşor

IRCC, publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare dintr-un trimestru al anului. Nivelul acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, era de 2,36%.

Luni, BNR a publicat nivelul acestuia pentru primul trimestru al acestui an, care a ajuns la 2,63%. Totodată, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,23%, iar cel la 6 luni a rămas la 3,37%.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut uşor în mai, la 4,10%, după ce urcase în aprilie la 4,11%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 55,27% doar în ianuarie-mai, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de News.ro.

Citește totul despre:

#robor #credite lei #ircc

Comentarii