15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieIncidentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească

Incidentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească

De asemenea, în cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a adus în discuţie şi incidentul produs marţi la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria, pentru a evalua eventualele consecinţe asupra României.

”Toţi factorii prezenţi în întâlnire au fost de acord că evenimentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească”, arată Ministerul Energiei într-un comunicat.

Scopul întâlnirii, care a avut loc la sediul ministerului, a fost evaluarea aplicării programului de iarnă de la începutul sezonului rece până în prezent, dar şi pregătirea perioadei sărbătorilor de iarnă.

”Am vrut să avem această întâlnire pentru a ne asigura că în perioada Crăciunului şi a trecerii în noul an toţi operatorii îşi îndeplinesc atribuţiile stabilite prin programul de iarnă. De asemenea, am vrut să corelăm prognozele meteorologilor pentru următoarele săptămâni cu datele la zi ale companiilor care produc, înmagazinează şi distribuie gaze naturale. Concluzia întâlnirii a fost că întregul lanţ de aprovizionare cu gaze funcţionează la parametrii normali, iar operatorii sunt pregătiţi să asigure consumurile mai mari specifice sfârşitului de an”, a declarat ministrul Petcu.

În această perioadă, consumul mediu zilnic al României este de circa 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 10 milioane de metri cubi mai puţin decât estimarea de consum pentru luna în curs.

Ministerul italian al Dezvoltării Economice a declarat marţi starea de urgenţă cu privire la gazele naturale, după explozia la terminalul din Austria, precizând totodată că va compensa scăderea importurilor din stocuri italiene.

Explozia care a avut loc marţi dimineaţa s-a soldat cu un mort şi 18 răniţi, potrivit salvatorilor, şi provoca temeri şi cu privire la perturbarea aprovizionării Croaţiei.

Explozia – de origine accidental, potrivit poliţiei – a avut loc la terminalul de la Baumgarten, în apropierea frontierei slovace, şi a fost urmată de un incendiu care a fost controlat rapid.

Gazoductul de la Baumgarten către Germania nu a fost afectat.

Explozia a avut loc la ora locală 8.45 (9.45, ora României) la Baumgarten, în partea instalaţiei care filtrează gazele naturale, potrivit Gas Connect Austria.

Ea a provocat un incendiu care a putut fi văzut pe o rază de 30 de kilometri, până la Viena. Incendiul a fst controlat după câteva ore.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă