5.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021

În România începe criza forței de muncă

 Acest fenomen este în creștere ca urmare a deficitului de forță de muncă cu care se confruntă multe companii, în special din industrie și construcții, din cauza exodului românilor la muncă în străinătate, dar și ca urmare a faptului că mulți dintre cei rămași în țară se mulțumesc cu ajutoarele sociale și cu ce mai
câștigă din munca la negru. Potrivit datelor prezentate de șeful Serviciului pentru Imigrări Galați în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galați, în primul semestru al anului au fost depuse 78 de cereri de eliberare a avizului de angajare în muncă pentru cetăţeni străini, numărul acestor creșteri fiind într-o creştere fără precedent în raport cu statistica din 2017.

„Comparativ, se constată o creştere de aproximativ 400% a cererilor de eliberare a avizului de angajare în muncă pentru cetăţeni străini, respectiv de la 22 la 78”, a precizat şeful Serviciului pentru Imigrări Galaţi, Ciprian Şimu. Cei mai mulți solicitanți sunt din Vietnam, Turcia, Republica Moldova şi China. Dinamica acestui fenomen este ilustrată și de creșterea constantă a numărului de muncitori străini care solicită prelungirea dreptului de ședere în România în scop de muncă.

„În primul semestru al anului 2018, la ghișeul de lucru al Serviciului pentru Imigrări Galați au fost primite 202 cereri de prelungire a dreptului de ședere temporară, dintre care unui număr de 31 de cetățeni străini le-a fost prelungit dreptul de ședere temporară în scop de muncă. În perioada similară din 2017, a fost prelungit dreptul de ședere temporară în scop de muncă unui număr de 27 de străini, preponderent din China, India și Moldova. Din aceste date se constată o creștere ușoară a cererilor de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă depuse de cetățeni străini”, a mai spus Șimu.

 

Navaliști din Vietnam, în loc de ucenici din România

 O criză puternică de personal este în domeniul construcțiilor navale. La începutul anului, administrația Șantierului Naval „Damen“ Galați oferea spre angajare 217 posturi de ucenici lăcătuşi şi sudori în domeniul naval.

În perioada de șase luni în care urmau un curs de specializare la locul de muncă, ucenicii erau angajați ai „Damen” și primeau un salariu ca orice angajat. Întrucât nici în urma acțiunilor de recrutare organizate în comunele din județ nu au găsit tineri interesați de acest program, reprezentanții administrației șantierului naval au început să acopere deficitul de forță de muncă prin aducerea unor navaliști din Vietnam.   

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă