4 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăEconomieImobiliareImobilele vor avea TVA de 19% din ianuarie. Locuințe de vânzare la...

Imobilele vor avea TVA de 19% din ianuarie. Locuințe de vânzare la preț accesibil

Potrivit Imobiliarium, cel mai amplu eveniment digitalizat dedicat pieței rezidențiale, toamna aceasta reprezintă o bună perioadă de investiții în imobiliare, întrucât schimbările socio-economice în derulare vor face mai dificilă achiziția începând cu anul viitor. Mai exact, 2023 vine cu creștere a taxelor în real-estate, precum și o ofertă mai redusă, cauzată de încetinirea ritmului de eliberare a  autorizațiilor de construcție în București. Pe de altă parte, investițiile imobiliare sunt, în continuare, printre cele mai sigure, iar România reprezintă, încă, una dintre cele mai accesibile piețe din regiune.

Specialiștii subliniază faptul că începând cu anul 2023 TVA-ul va crește de la 5% – cât este în prezent – la 19%.  Singura excepție în care TVA-ul de 5% se va păstra anul viitor este reprezentată de cazul primei achiziții, în valoare de până la 120.000 de euro.

Totodată, în București oferta este limitată, întrucât ritmul de eliberare a autorizațiilor de constuire a încetinit, în special în inelul central al Capitalei. Mai mult, prețurile materialelor de construcții fluctuează în continuare, iar manopera constructorilor crește exponențial.

Pe de altă parte, într-un context în care volatilitatea monedelor este foarte mare, investiția în real-estate rămâne, în continuare, una sigură. Luând în considerare exemplul ultimilor 30 de ani, proprietățile vandabile (cele din zone bune) vor putea fi valorificate ușor, în orice moment al pieței, spun specialiștii.

La aceasta se poate adăuga faptul că România este, în continuare, o piață încă accesibilă, comparativ cu alte țări din regiune, iar nevoia românilor de a avea o locuință se menține ridicată, fiind țara cu cel mai mare procentaj de proprietari din Europa (cca. 96%). Mai mult, randamentul chiriilor din imobiliare este, încă, atractiv în România, ajungând la aproximativ 4-5%.

Propriile nevoi și criterii determină perioada ideală de achiziție în imobiliare

Potrivit specialiștilor Imobiliarium, perioada ideală de achiziție în imobiliare trebuie să coincidă cu acoperirea propriilor nevoi și criterii, care variază în funcție de tipologia vieții fiecărui individ și familii, ce pot fluctua, după cum s-a demonstrat în pandemie.

„Nu există un răspuns standard pentru clasica întrebare <<Când să cumpăr?>>. Dacă se răspunde corect la întrebarea <<Ce și unde să cumpăr?>>, bazat pe criteriile individuale, proprietatea corectă se va face remarcată în căutări, iar acela devine momentul tău potrivit pentru achiziție. Iar din punctul de vedere al investitorilor, lucrurile sunt și mai simple. Dacă bifezi criteriile esențiale – zonă bună, cu acces facil, multe beneficii și locuință de calitate – atunci randamentul este excelent, raportat la costul proprietății respective”, a declarat Mihai Cima, organizator Imobiliarium.

Pe de altă parte, perioadele impredictibile – precum actuala situație geopolitică – pot influența imediat clientul final, care devine reticent, chiar dacă pe termen foarte scurt. În aceste perioade, investitorii au acces la mai multe proprietăți disponibile, ceea ce le favorizează și eficientizează procesul de achiziție.

Imobiliarium vine cu o ofertă de peste 14.000 de locuințe

Imobiliarium 2022 va avea loc în week-end-ul 14-16 octombrie, în noua locație a evenimentului – NORD Events Center by Globalworth, un spațiu modern, accesibil – aflat la un minut distanță de stația de metrou Pipera, ce dispune de parcare dedicată vizitatorilor. 

Prin intermediul platformei de înregistrare MyConnector, organizatorii Imobiliarium facilitează accesul gratuit la eveniment, dacă înregistrarea este realizată înainte de începerea târgului. Același instrument digital oferă vizitatorului și posibilitatea de a primi o segmentare dedicată a ofertelor din cadrul expoziției (în funcție de nevoile sale, bifate la înscriere), astfel încât în cadrul evenimentelului va ști exact ce ansamblu se regăsește în criteriile sale.

Pre-înregistrarea se poate face direct pe website:  www.imobiliarium.ro, iar pentru cei care nu aleg această variantă, biletul de acces direct la târg va fi în valoare de 20 de lei.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

România în Schengen: Cătălin Predoiu a discutat cu ambasadoarea Regatului Suediei, Therese Hyden

Poziţia Guvernului de la Stockholm de susţinere a intrării României în spaţiul Schengen, Legile Justiţiei şi activitatea procurorilor din România care anchetează infracţiuni din...

FIFA a demarat o procedură disciplinară împotriva câtorva jucători din Uruguay

FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva jucătorilor din Uruguay Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Fernando Muslera și Edinson Cavani, după ce jucătorii s-au...
00:01:04

Vulcanul Java din Indonezia obligă mii de oameni să se evacueze

Vulcanul Java din Indonezia a obligat mii de oameni să se evacueze din calea cenușei ce a fost aruncată în zona din jurul lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă