27.6 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeEconomieImobiliareCei care își vând locuința vor plăti noi taxe

Cei care își vând locuința vor plăti noi taxe

Impozitarea vânzării locuințelor se va face după reguli noi anul acesta. Vânzătorii nu vor mai fi scutiți de plata impozitului, după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat. 

După ce, în vara lui 2022, a fost modificat prin OG 16, Codul Fiscal nu mai amintește despre plafonul neimpozabil de 450.000 de lei, ce se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor, scrie avocatnet.ro.

Practic, vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului la vânzarea unei locuințe, așa cum se-ntâmpla până la sfârșitul anului trecut, dacă prețul se încadra în limita amintită, acum impozitându-se venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor, indiferent de prețul proprietății.

Există două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare

Dreptul de proprietate poate fi atestat prin documente precum contractul de vânzare-cumpărare, cel de donație, certificatul de moștenitor etc. În ceea ce privește impozitarea efectivă, de la începutul anului au fost introduse două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, ce se aplică în funcție de perioada în care a fost deținută proprietatea vândută.

Este vorba de 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv și 1% pentru imoobilele de mai sus, deținute o perioadă mai mare de trei ani.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Vrem ca pensia să reflecte corect contribuţia de o viaţă a fiecărui român

Prezentăm integral mesajul premierului Marcel Ciolacu adresat cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice: ”Astăzi îi sărbătorim pe cei din generaţiile ajunse la vârsta...

Sărbătoare 1 octombrie – Zi cu o însemnătate deosebită pentru credincioșii din țara noastră

OrtodoxeAcoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; Sf. Cuv. Iosif şi Chiriac de la BisericaniDuminica a 19-a după RusaliiGreco-catoliceDuminica 19...

Un tânăr a murit la Suceava după un accident grav de motocicletă

 Potrivit acestora, motocicleta a ieşit în afara părţii carosabile, iar ambele victime au fost găsite în stare de inconştienţă. ...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies