13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieIEA: Gazele naturale vor devansa cărbunele

IEA: Gazele naturale vor devansa cărbunele

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), cererea de energie va creşte cu peste un sfert între 2017 şi 2040, plecând de la ipoteza unei utilizări mai eficiente a acesteia, dar s-ar dubla fără astfel de progrese în domeniul eficienţei energetice.

Cererea globală de gaze naturale va creşte cu 1,6% pe an până în 2040, când va fi cu 45% mai mare decât este în prezent, a precizat IEA.

Aceste estimări sunt bazate pe un scenariu al IEA, intitulat “New Policies Scenario”, care ţine cont de acţiunile legislative şi politicile destinate reducerii emisiilor poluante şi combaterii modificărilor climatice. În plus, aceste estimări pleacă de la ipoteza unei eficienţe energetice mai mari când vine vorba de utilizarea combustibililor, a clădirilor şi a altor factori.

“Gazele naturale sunt combustibilii fosili cu cel mai puternic ritm de creştere în New Policies Scenario, depăşind cărbunele până în 2030 pentru a deveni a doua mare sursă de energie, după petrol” susţine raportul IEA.

China, deja cel mai mare importator mondial de petrol şi cărbune, ar urma să devină în curând cel mai mare importator de gaze naturale, iar până în 2040 importurile sale nete se vor apropia de nivelul Uniunii Europene. Deşi China este al treilea mare utilizator mondial de gaze naturale, după SUA şi Rusia, gigantul asiatic trebuie să importe aproximativ 40% din necesarul său, deoarece producţia locală nu poate ţine pasul cu cererea.

Economiile emergente din Asia vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din creşterea cererii mondiale totale de gaze, iar ponderea lor în importurile de gaze naturale lichefiate se va dubla până la 60%, până în 2040, se arată în raportul IEA.

“Deşi este prematur să vorbim de o piaţă mondială a gazelor naturale similară cu cea pentru petrol, comerţul cu gaze naturale lichefiate a crescut semnificativ ca volum după 2010 şi a ajuns la pieţe care anterior erau izolate”, apreciază IEA.

SUA vor fi responsabile pentru 40% din creşterea totală a producţiei de gaze până în 2025, susţine IEA, în timp ce alte surse o vor depăşi, pe măsură ce producţia de gaze de şist a SUA se va stabiliza, iar alte state vor începe să recurgă la metode neconvenţionale de producţie a gazelor, cum este fracturarea hidraulică.

Cererea globală de electricitate va creşte cu 2,1% pe an în principal susţinută de creşterea utilizării în economiile în curs de dezvoltare. Electricitatea va reprezenta un sfert din energia folosită de utilizatorii finali, precum consumatorii şi clienţii industriali până în 2040.

Cărbunele şi regenerabilele vor face schimb de poziţii în mixul de generare. În timp ce ponderea cărbunelui ar urma să scadă de la aproximativ 40% în prezent la aproximativ un sfert în 2040, în timp ce ponderea regenerabilelor va creşte până la peste 40% de la un sfert în prezent.

Cu toate acestea, emisiile de CO2 care au legătură cu energia vor continua să crească, chiar dacă într-un ritm mai lent, până în 2040. Comparativ cu nivelul din 2017, IEA susţine că emisiile de CO2 se vor majora cu 10% până la 36 gigatone în 2040, în principal ca urmare a creşterii petrolului şi gazelor naturale.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă