11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieIdei de amenajare pentru apartamente mici

Idei de amenajare pentru apartamente mici

Viața urbană are frumusețile ei. Dar, din păcate, este strâns legată de spațiile de locuit limitate. Asta nu înseamnă că nu pot fi și bine organizate. Există suficiente trucuri pentru a transforma chiar și un apartament de până în 30 mp, în casa în care abia vei aștepta să te retragi seara. Ne-am gândit și la buget. Unele soluții sunt destul de simple, iar altele se pot rezolva cu o gestionare atentă a banilor. De exemplu, poți să cumperi mobila în rate fără dobândă*, ca s-o plătești treptat.

 

1.       Nu încărca intrarea

Dacă apartamentul e mic, holul e de obicei minuscul. Sau chiar nu e deloc. De aceea, e bine să nu-l încarci și mai mult cu mobilier greu, cum e șifonierul. Mai degrabă optează pentru câteva agățătoare de haine. Și pentru o soluție deșteaptă de depozitare a încălțămintei. Un pantofar cu bancă încorporată, de exemplu. Ca să scapi de covorul de pantofi de la intrare și de scaunul de lângă ușă.

 

2.       Rabatabil e mai convenabil

Trebuie să ai o masă pe care să mănânci. Pentru acele momente în care chiar mănânci. În restul timpului, e doar ceva de care te încurci prin bucătărie. Mai bine alegi o masă rabatabilă de perete, pe care s-o faci una cu… peretele. Și s-o readuci miraculos la viață când mâncarea e gata și pofta mare.

 

3.       Gândește la înălțime

Când zici mobilă, de obicei te gândești la chestii cu picioare. Dar o parte pe cât de utilă, pe atât de ignorată în orice apartament, este cea de sus. Cu un sistem simplu și elegant de rafturi, poți să profiți de orice spațiu de deasupra. Deasupra ușii, deasupra canapelei, deasupra patului, deasupra WC-ului, deasupra întregii camere. Da, poți să ai un raft continuu de jur-împrejurul sufrageriei, special pentru cărți, de exemplu. Nu e ca și cum ai nevoie de toate la îndemână în același timp.

 

4.       Sesam, glisează-te!

Te-ai gândit vreodată la ușa ta de la cameră? Normal că nu, cine face asta? Dar gândește-te acum. Cât spațiu îți ocupă simplul intrat în dormitor, bucătărie, sufragerie? Treci de la balamale la șine și o să ai brusc mai mult loc în casă. Iar acum ușile glisante vin în modele și materiale destul de variate. Există chiar și sisteme de uși culisante ermetice, pentru bucătăria în care-ți place să prăjești și să călești ce-ți trece prin cap. Sau uși armonice, dacă nici pereții nu sunt foarte generoși în lățime.

 

 

5.       Să fie lumină!

Înghesuiala unei locuințe vine, de multe ori, la pachet și cu întunericul. Pentru că n-o să ai noroc de geamuri panoramice într-o garsonieră de 20 mp. Dar unde lumina naturală e mai timidă, poți s-o împingi tu de la spate cu soluții cât mai variate și inteligente de iluminat artificial. Veioze, aplice, spoturi, lumini de mobilă, lumini de veghe, tije luminoase în bucătărie… Toate vor crea impresia de spațiu și deschidere. Și dacă mergi pe LED-uri, n-o să simți nimic la buzunar.

 

Cel mai important este să regândești tot spațiul tău de locuit în întregime. Pentru că numai prin schimbări cap-coadă poți să-ți deschizi orizontul în cei câțiva metri pătrați de care dispui. N-o lua ca pe o limitare, ci ca pe o oportunitate. Și, într-adevăr, o schimbare atât de radicală poate fi costisitoare. Dar dacă optezi pentru un card cu rate fără dobândă*, cum este CardAvantaj, poți să plătești materialele, sistemele de iluminat, ușile sau mobila în timp ce te bucuri de ele.

 

*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă