7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieHajdinjak, E.ON: Ar fi stupid ca România să nu profite de gazele...

Hajdinjak, E.ON: Ar fi stupid ca România să nu profite de gazele din Marea Neagră

„Ar fi chiar stupid dacă România nu va profita de această șansă. Cred că e o șansă foarte bună, care contribuie la securitatea energetică și va fi un factor de stabilitate pentru România”, a afirmat Hajdinjak, într-o conferință de presă. El a adăugat că producția din Marea Neagră va crește independența României și îi va oferi chiar oportunitatea să exporte. De asemenea, la întrebările jurnaliștilor, reprezentantul E.ON a precizat că a avut deja discuții cu companiile care se pregătesc să înceapă producția în Marea Neagră, pentru achiziția de gaze naturale, dar încă nu s-a ajuns la o concluzie.

În opinia sa, în acest moment nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni, astfel că preţul gazelor autohtone va tinde să crească şi el spre cel de import. „Există un risc mare ca preţul de producţie internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul preţului de import”, a susţinut Hajdinjak.

Se scumpesc gazele

Reprezentantul E.ON a adăugat că preţul gazelor pe piaţa românească, atât cele de producţie internă, cât şi cele de import, vor creşte semnificativ iarna următoare, ca urmare a majorării cotaţiilor petroliere. „În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar”, a spus oficialul companiei de gaze.

El a precizat că, dată fiind ponderea mică în prețul final al importurilor, impactul în factură nu va fi unul semnificativ. Hajdinjak a arătat că, deja, iarna trecută preţul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în iarna anterioară.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, zăcămintele din Marea Neagră descoperite în prezent sunt evaluate la circa 200 miliarde metri cubi. Companiile petroliere concesionare așteaptă însă adoptarea legislației offshore în Parlament pentru a lua decizia finală de investiții.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă