Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Hajdinjak, E.ON: Ar fi stupid ca România să nu profite de gazele din Marea Neagră

Pe piața locală de gaze naturale nu există suficientă competiție între companii, iar pentru România ar fi o greșeală să nu profite de oportunitatea dezvoltării zăcămintelor din Marea Neagră, a declarat astăzi Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 24.05.2018 - 15:12

„Ar fi chiar stupid dacă România nu va profita de această șansă. Cred că e o șansă foarte bună, care contribuie la securitatea energetică și va fi un factor de stabilitate pentru România”, a afirmat Hajdinjak, într-o conferință de presă. El a adăugat că producția din Marea Neagră va crește independența României și îi va oferi chiar oportunitatea să exporte. De asemenea, la întrebările jurnaliștilor, reprezentantul E.ON a precizat că a avut deja discuții cu companiile care se pregătesc să înceapă producția în Marea Neagră, pentru achiziția de gaze naturale, dar încă nu s-a ajuns la o concluzie.

În opinia sa, în acest moment nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni, astfel că preţul gazelor autohtone va tinde să crească şi el spre cel de import. „Există un risc mare ca preţul de producţie internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul preţului de import”, a susţinut Hajdinjak.

Se scumpesc gazele

Reprezentantul E.ON a adăugat că preţul gazelor pe piaţa românească, atât cele de producţie internă, cât şi cele de import, vor creşte semnificativ iarna următoare, ca urmare a majorării cotaţiilor petroliere. „În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar”, a spus oficialul companiei de gaze.

El a precizat că, dată fiind ponderea mică în prețul final al importurilor, impactul în factură nu va fi unul semnificativ. Hajdinjak a arătat că, deja, iarna trecută preţul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în iarna anterioară.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, zăcămintele din Marea Neagră descoperite în prezent sunt evaluate la circa 200 miliarde metri cubi. Companiile petroliere concesionare așteaptă însă adoptarea legislației offshore în Parlament pentru a lua decizia finală de investiții.

Comentarii

loading...