3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăEconomieGuvernul trebuie să scoată din piatră seacă 40 miliarde de lei pentru...

Guvernul trebuie să scoată din piatră seacă 40 miliarde de lei pentru pensii

 
Guvernul are nevoie de o sumă gigantică pentru reforma pensiilor,  între 35 și 40 de miliarde de lei, bani de care nu dispune, a declarat pentru RL fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu. Aceasta în condițiile în care deficitul bugetului public de pensii este, în prezent, de circa 7,5 miliarde de lei. Pentru că nu poate mări deficitul bugetar ca să facă rost de bani, Executivul va sacrifica Pilonul II de pensii pentru a-și onora promisiunile electorale față de actualii pensionari. Calculele sunt pe cât de cinice, pe atât de pragmatice: bazinul electoral pe care îl reprezintă pensionarii este mult mai mare pentru PSD decât cel al tinerilor. Iar dacă scopul va fi atins și pensiile vor fi mărite substanțial în 2019, partidul va rămâne la putere. “PSD nu are bani pentru recalcularea pensiilor. De asta vrea să ia banii din Pilonul II”, a spus Ialomițianu. Fostul ministru consideră că, odată devenit opțional, Pilonul II nu va mai fi alimentat cu bani și automat nu va mai fi atractiv. “Nu numai că se pune în pericol sustenabilitatea sistemului de pensii în viitor, dar vor fi mari probleme pentru stat, pentru că majoritatea sumelor din Pilonul II sunt investite în acțiuni și titluri de stat, care vor trebui rambursate. În plus, tragerea pe linie moartă a pilonului II va fi o lovitură pentru piața de capital. Vor fi mari probleme”, atenționează Ialomițianu. El a adăugat că pensionarii trebuie să înțeleagă că, dacă se renunță la Pilonul II, bugetul de pensii se va echilibra doar pe termen scurt: “Fără investiții, nu vor veni bani în economie”.

Totodată, fostul ministru crede că Executivul nu va umbla la pensiile speciale pentru a echilibra bugetul public de pensii și nici nu va introduce un impozit pe venitul global al populației, pentru că ar trebui să lovească exact în pensiile mari de care nu vrea și nu poate să se atingă: “Toate măsurile luate până acum i-au avantajat doar pe cei cu pensii mari. Un exemplu este eliminarea CASS. Cei cu o pensie de 10.000 lei au câștigat 10%, adică 1.000 lei lunar, în timp ce persoanele cu pensii mici nu au câștigat nimic”. 

Biriș: Pensiile speciale ar trebui eliminate 

Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în Guvernul Cioloș, subliniază că pensiile speciale trebuie eliminate, nu impozitate. Totodată, pensionarea la 40 și ceva de ani trebuie să devină imposibilă. “Toate pensiile ar trebui acordate numai pe principiul contributivității”, a subliniat Biriș. Cât privește soarta Pilonului II, acesta consideră că totul depinde de modul în care Guvernul va face această mișcare. “Dacă li se va da contributorilor dreptul de a alege între cei doi piloni, foarte multă lume va opta să rămână în pilonul II. În acest caz, impactul va fi redus. Însă, dacă oamenii vor fi obligați să reopteze pentru pilonul II, lucrurile se vor complica foarte tare, întrucât milioane de persoane vor trebui să completeze formulare, să le trimită, s.a.m.d. Asta va însemna costuri de administrare mai mari, birocrație mărită, campanie de informare ș.a.”, a spus expertul în fiscalitate.

El avertizează că distrugerea Pilonului II  va avea un impact semnificativ asupra pieței de capital, pentru că valoarea titlurilor de stat și a acțiunilor companiilor (n.r. în care sunt investiți banii din Pilonul II) va scădea semnificativ: “Nu va fi nici un câștig pentru stat, ci o pierdere pentru toată lumea!”. Biriș a adăugat că se vehiculează varianta ca cei care vor opta să rămână în Pilonul II să “beneficieze” de un punct de pensie mai mic în Pilonul I, tocmai pentru a se descuraja cotizarea către sistemul administrat privat. “Guvernul vrea să crească punctul de pensie de la 1100 lei la 1775 lei din 2019. Deficitul s-ar duce la 7% din PIB, ceea ce este imposibil de acoperit”, a subliniat Gabriel Biriș. În opinia sa, cea mai bună soluție pentru echilibrarea sistemului de pensii este refacerea calendarului de creștere a contribuțiilor la pilonul administrat privat: “Pilonul II este partea sigură a pensiei. Pilonul I nu oferă nimic cert”.  

Cele mai citite

Un bărbat din Arad, amendă pentru injurii aduse pe Facebook

Un bărbat din Arad a primit o amendă marți de 1.000 de lei de la jandarmi pentru injurii aduse pe rețeaua de socializare Facebook,...

Ziua Constituției nepromulgate: circul și falsul Republicii

A fost circ la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, de Ziua Constituției, ținută cu ocazia aniversării a 30 de ani de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă