21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieGuvernul include și organizatorii de evenimente în schema ajutoarelor de stat pentru...

Guvernul include și organizatorii de evenimente în schema ajutoarelor de stat pentru HORECA

Bugetul schemei de ajutor este estimat la 500 milioane euro, echivalent în lei, iar cel alocat pentru anul bugetar 2021 este 2 miliarde 500 de milioane de lei. Sumele sunt asigure de la bugetul de stat prin Ministerul Economiei. Schema se derulează până la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditelor bugetare. Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr maxim de 74.000 de beneficiari.

Firmele care se află în insolvență la momentul înscrierii în cadrul schemei de ajutor de stat nu pot beneficia de ajutorul de la stat. Sunt acordate  granturi în cuantum de maxim 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN Rev 2 prevăzute la art. 3 alin (2) din OUG nr. 224/2020, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică.

Înscrierea în vederea finanțării se realizează în două etape distincte și se face on-line. Prima etapă prevede crearea profilului, cu user și parolă, iar aplicanții vor înregistra cu semnătură electronică atât datele reprezentantului legal/împuternicitului, cât și datele întreprinderii eligibile. În etapa a doua, aplicanții, cu profil, user și parolă generate în prima etapă, vor completa formularul electronic de înscriere, vor încărca declarații pe proprie răspundere și alte documente cerute conform procedurii aflate în dezbatere publică.

Prin completarea formularului de înscriere, beneficiarii își vor lua angajamentul de plată a datoriilor restante către bugetul central, angajamentul privind menținerea activității pentru 6 luni, respectiv 12 luni, își vor asuma pe proprie răspundere că întreprinderea nu era în dificultate la 31 decembrie 2019 sau că întreprinderea era în dificultate la 31 decembrie 2019 sau că nu este în insolvență.

Sincopele ministerului

 

Ministerul Economiei s-a aflat recent în centrul unui scandal privind finanțarea IMM-urilor prin Măsura 3, care oferea întreprinderilor între 50.000 de euro și 200.000 de euro. Beneficiarii interesați și presa au semnalat că procedura de înscriere a fost viciată. În acest context, premierul a trimis Corpul de control să verifice dacă banii ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile stabilite. Eșecul Măsurii 3 a fost recunoscut de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, care a afirmat că demersul nu și-a atins scopul pentru care a fost creat. ,,Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, a declarat anterior ministrul Economiei.

 

Statistic vorbind

400.000

De angajați, reprezentând 10% din numărul total al celor care activează în sectorul privat se aflau în industria HORECA, înainte de pandemie

40.000

de societăți comerciale cu capital 100% românesc activau în industria HORECA, înainte de criza COVID-19

5

miliarde de euro a fost cifra de afaceri a industriei HORECA

,,Viitorul HORECA, alături de sectorul cultural și cel al organizării de evenimente, se află încă sub semnul incertitudinii. Este nevoie de predictibilitate și sprijin din partea autorităților pentru aceste industrii care angajează sute de mii de oameni. Lipsa unui plan concret de refacere a acestui sector aduce în continuare confuzie, afaceri distruse și locuri de muncă pierdute”. Constantin Rudnițchi, director executiv Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) 

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă