16.9 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Guvernul discută rectificarea bugetară. Criza coronavirusului a accentuat deja deficitul

De regulă, rectificările bugetare se discută în cea de-a doua jumătate a anului. În 2020 se va face însă o excepție, impusă de evoluția neplanificată nefavorabilă a economiei României, din cauza crizei coronavirusului.

Astfel, de la începutul epidemiei, cheltuielile bugetare au crescut cu 13 miliarde de lei, iar veniturile au scăzut cu 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o majorare a deficitului bugetar cu 33 de miliarde de lei. Această evoluție este îngrijorătoare întrucât, la începutul anului 2020, estimările oficiale, care nu anticipau o asemenea criză sanitară, indicau că deficitul bugetar maxim va fi de 41 de miliarde de lei.

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat că, la rectificare, cel mai favorizat va fi Ministerul Muncii, care va primi în plus circa șapte miliarde de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru plata șomajului tehnic a personalului afectat de starea de urgență.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă